Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Komentář: Masakr na Divokém západě: Kdo měl zastavit střelce v Las Vegas?

Komentář: Masakr na Divokém západě: Kdo měl zastavit střelce v Las Vegas?
Na místě tragédie | zdroj: Profimedia

Stephen Paddock byl špatný chlápek, který v Las Vegas postřílel desítky lidí. A žádný dobrý chlápek ho nezastavil. 

Nevada je státem, kde se vychází z předpokladu, že nejlepší způsob, jak zastavit špatného chlápka s puškou nebo koltem, je ozbrojit dobrého chlápka, který ho odstřelí.

Jenže co když se z dobrého a ozbrojeného chlápka (bez záznamu v trestním rejstříku) stane špatný ozbrojený chlápek? A co když mu přeskočí, rozhodne se spáchat masovou vraždu a začne střílet z místa, kde na něj nějaký dobrý chlápek nemůže?

Takový případ se v neděli večer tamního času stal v Las Vegas. Čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock z pokoje ve 32. podlaží hotelu Mandalay Bay spustil palbu. Udělal si střelnici z country koncertu. Zabil 59 lidí a pět stovek jich zranil. Nakonec zbraň obrátil proti sobě.

Je to nejhorší případ masové střelby v amerických dějinách.

Neberte nám zásobníky

Byl to chladnokrevný a promyšlený masakr. S takovým si ani dobrý chlápek se zbraní neporadí. A nejspíš by mu nedokázal zabránit ani dobrý chlápek s vinčestrovkouMilan Chovanec.

Formálně nejvýše postavený sociální demokrat na území od Aše po Frýdek-Místek patří mezi politiky, kteří vyprávěli příběh o dobrém a špatném chlápkovi ve snaze uhájit českou zemi před evropskými regulacemi zbraní. Možná si vzpomenete na debatu o tom, zda zakotvit právo nosit zbraň v ústavě, aby ho bruselští byrokraté tak snadno nemohli osekávat.

Nevaďané si právo nosit zbraně nejen na vlastní obranu, ale i zajištění bezpečnosti pojistili už před desítkami let ve vlastní ústavě. Nechtěli prostě spoléhat na druhý dodatek americké ústavy, který zaručuje občanům právo držet zbraně a vytvářet domobranu.

Poslanci, kteří podali návrh na "bezpečnostní appku" české ústavy, varovali, že chystaná unijní směrnice zakazující vlastnictví pistolí se zásobníkem nad dvacet nábojů, a dlouhých zbraní na víc než deset, omezí svobodu a bezpečnost v zemi.

Také vás omezení zásobníků znepokojilo?

Pušky a kytary

V Nevadě mají benevolentní zákon o zbraních, který zásobníky neomezuje.

Obyvatelé tohoto státu, jednoho ze symbolů Divokého západu, jsou hrdí na své tradice. Jednou z nich je kultura koltů, pistolí a pušek. Zbraň v pouzdru za opaskem – to v Nevadě není historie, ale současnost.

Každý si může nakoupit pušek nebo pistolí, kolik mu kreditka dovolí. (Paddlock měl doma hotový výzbrojní sklad – 42 střelných zbraní a výbušniny.) Co víc, k nákupu není zapotřebí zbrojní licence (zbrojní pas). Stačí, když zákazník prokáže, že mu je 21 let (pokud je příslušníkem armády nebo Národní gardy, může se vyzbrojit v osmnácti). Prodavač v databázi FBI (federální policie) prověří, zda nemá záznam v trestním rejstříku, což zabere několik vteřin. Pak už zbývá jen zaplatit.

Koupit zbraň tedy není o mnoho složitější, než koupit housku v krámě – anebo kytaru. Paddock si loni pořídil dvě pušky a ruční granát ve městě Mesquite, kde žil – v obchodě Guns & Guitars (zbraně a kytary).

"Neměl žádný záznam v rejstříku," řekl agentuře Reuters k prodeji Christopher Sullivan, šéf obchodu. "Vše bylo OK."

Šokující na záznamech masakru je frekvence střelby. Útočník střílel ze samonabíjecí (automatické) pušky. Tento typ zbraně pochopitelně nelze pokládat za obranný. Je to puška, která umožňuje zabít co nejrychleji co největší počet lidí

V roce 1986 ho zakázal ho federální zákon (Federal Assault Weapons Ban). Jenže v roce 2004 vypršel. Zákon na federální úrovni nebyl obnoven, jen některé státy ho převedly do své legislativy. Ne však Nevada.

(Nákup automatické zbraně podléhá o něco přísnější regulaci. Zatím ale není jasné, zda pušky, ze kterých Paddock střílel, byly zakoupeny jako automatické, anebo upraveny z poloautomatických zbraní.)

Americká střelnice

Dobrým chlápkům, ba ani dobrým policistům z Las Vegas, lze každopádně  v tomto případě sotva co vyčítat. Osamělí vlci jsou nevyzpytatelní, útočí nečekaně.

Jsou noční můrou pro policisty – a pokud jsou spojeny s terorismem i pro zpravodajské služby. Šance dostat se na jejich stopu je mizivá. U gangu nebo teroristické buňky, jejíž členové mezi sebou komunikují, je to výrazně snazší. Osamělý vlk je sólista. Co připravuje, je jen v jeho hlavě a do té nikdo nevidí.

Paddock byl sice podivín, vznětlivý gambler a jeho otec se živil jako bankovní lupič. To je však jiná "profese" než masový vrah. Ze synova chování stěží bylo možné usuzovat na to, že se z něj vyklube zabiják.

Střelba v Las Vegas je šokující počtem obětí. Obdobné případy, byť s menším počtem mrtvých a zraněných, jsou však ve Spojených státech téměř na denním pořádku. V americkém Archivu násilí spáchaného střelnými zbraněmi (Gun Violence Archive) bylo letos do prvního října (do masakru v Las Vegas) evidováno 273 případů masové střely (střelba, při které jsou zraněni nebo zabiti nejméně čtyři lidé, vyjma střelce). Zahynulo v nich 345 lidí a 1566 dalších utrpělo zranění.

A pak že západ už není divoký.

Zdroje:
Vlastní