Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Souběžné diskuse nahradily další duel Trump-Biden

Souběžné diskuse nahradily další duel Trump-Biden
Donald Trump a Joe Biden se tentokrát střetli jen na dálku v souběžných diskusích | zdroj: Profimedia

Souběžné diskuse s voliči nahradily druhou předvolební debatu kandidátů na amerického prezidenta. Zatímco akci republikánského šéfa Bílého domu Donalda Trumpa v Miami pořádala televize NBC, jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden s voliči hovořil ve Filadelfii před kamerami ABC.

Trump seděl na pódiu bez roušky, diváci rozmístěni v rozestupech však zakrytá ústa a nos měli. Prezident odpovídal vyhýbavě na dotaz, zda byl před první debatou s Bidenem 29. září testován na koronavirus. "Možná jsem test měl, možná ne," řekl. Podle pravidel debaty museli oba kandidáti mít před společným výstupem negativní test. Trump nicméně přímo neodpověděl, kdy měl naposledy negativní test. Řekl také, že už nemá žádné příznaky covidu-19. Připustil však, že měl podle svých lékařů koronavirem lehce infikované plíce, když byl hospitalizován.

Moderátorka Savannah Guthrieová se později prezidenta zeptala, zda odmítá konspirační teorii QAnon. "Nic o tom nevím. Vím, že jsou velmi proti pedofilii, bojují s ní velmi tvrdě," odpověděl Trump. Konspirační teorie je založena na nepravdivé domněnce, že svět je řízen spolkem satanistických pedofilů zneužívajících děti. Její stoupenci věří, že Trump stojí v čele tajného tažení proti tomuto zločinnému spolku. Vzápětí se prezident zaměřil na nesourodé antifašistické hnutí Antifa, které ministerstvo spravedlnosti viní z rozdmýchávání nepokojů při protestech proti rasismu, které se uplynulých měsících konají v mnoha amerických městech. "Říkám vám, o čem vím," řekl prezident. "Vím o Antifě a radikální levici a vím, jak násilné a jak brutální jsou, a vím, jak pálí města řízená demokraty," dodal.

Biden mezitím ve své diskusi Trumpa obvinil, že stále "nic" nedělá pro boj s koronavirem, který si v USA vyžádal již přes 217 000 obětí a kterým se prezident sám nakazil. "Ocitáme se v situaci, kdy máme přes 210 000 mrtvých - a co dělá? Nic. Nenosí roušku," řekl bývalý viceprezident v debatě na kanálu ABC. Moderátor George Stephanopoulos se Bidena zeptal, zda by byl otevřen navýšení počtu soudců Nejvyššího soudu, pokud by republikáni potvrdili Trumpovu kandidátku, což by znamenalo, že konzervativci nad liberály v soudu převáží poměrem šest ku třem. Bidenova odpověď však byla rozporuplná. Nejprve řekl, že není fanouškem takového kroku, posléze ale uvedl, že je otevřen o tom uvažovat, pokud Trumpovu nominantku Senát potvrdí.

Druhá prezidentská debata původně plánovaná na dnešek byla zrušena poté, co šéf Bílého domu odmítl její konání na dálku. Organizační výbor navrhl přechod na virtuální formát minulý týden po hospitalizaci Trumpa kvůli covidu-19 a po rozšíření koronavirové infekce mezi lidmi z jeho okolí. Prezident však uvedl, že virtuální debata by byla ztrátou času, na alternativním řešení se pak s Bidenovým táborem nedohodl.

Kandidátka Demokratické strany na viceprezidentku Spojených států Kamala Harrisová zruší cesty naplánované na nejbližší dny kvůli pozitivnímu testu své poradkyně na koronavirus. K výjezdům v rámci kampaně se má vrátit v pondělí. Nákaza virem SARS-CoV-2 se podle prohlášení ve středu večer potvrdila u Liz Allenové, která v týmu kalifornské senátorky šéfuje komunikaci. Pozitivní test měl i další člověk "zapojený do kampaně", nešlo ale přímo o spolupracovníka Harrisové, nýbrž o člena letového personálu.

V USA se koronavirem nakazilo už přes osm milionů lidí

Počet dosud zaznamenaných případů nákazy koronavirem ve Spojených státech překonal hranici osmi milionů. Jen za uplynulý měsíc přitom ve zhruba 328milionové zemi přibyl milion infikovaných. Více než 217 000 lidí s onemocním covid-19 v USA od začátku pandemie zemřelo. V absolutních počtech jsou Spojené státy co do počtu zemřelých a případů nákazy koronavirem nejpostiženější zemí na světě.

Za středu USA evidují 60 000 nově nakažených, což je nejvíce od poloviny srpna. Počty nakažených stoupají takřka ve všech regionech, zejména pak na středozápadě. Odborníci dlouhodobě upozorňují, že s chladnějším počasím se lidé začnou přesouvat do vnitřních prostor, což může přispívat k šíření infekce. Poukázali také na únavu lidí z protikoronavirových opatření a návrat studentů do škol.

Podle Reuters zaznamenalo 25 amerických států tento měsíc rekordní přírůstky nakažených. Všechny státy na středozápadě a severovýchodě v posledních čtyřech týdnech zaznamenaly více nově nakažených než za čtyři týdny předtím. Ve Wisconsinu, Jižní Dakotě či New Hampshiru se počty nových případů za tu dobu zdvojnásobily. Deset států ve čtvrtek hlásilo rekordní nárůsty nakažených, včetně Wisconsinu, který eviduje zhruba 4000 nových případů - lůžka a jednotkách intenzivní péče jsou částech státu podle místních úřadů zaplněny z 90 procent.

Nejvíce nakažených doposud eviduje Kalifornie, následují Texas, Florida, New York a Georgie. Z celkového počtu nakažených na úrovni USA tvoří těchto pět států podle Reuters dvě pětiny.

Zdroje: