Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Pozitivní prezident: Trumpovi mají koronu

Aktualizováno: Pozitivní prezident: Trumpovi mají koronu
Donald Trump a jeho manželka Melania | zdroj: Profimedia

Americký prezidentský pár Donald a Melania Trumpovi měli pozitivní test na koronavirus. Americká média připomínají, že právě šéf Bílého domu zlehčoval závažnost epidemie covidu-19 v USA.

Nákaza se u Trumpa objevila měsíc před prezidentskými volbami. Prezident to oznámil na svém twitteru a informaci následně potvrdil jeho lékař Sean Conley. Prezidentský pár byl testován poté, co byl zjištěn  pozitivní výsledek testu u Trumpovy poradkyně Hope Hicksové.

"Dnes večer jsme první dáma a já byli pozitivně testováni na covid-19. Okamžitě zahájíme karanténu a rekonvalescenci. SPOLEČNĚ se z toho dostaneme!" uvedl 74etý Trump na twitteru.

Conley oznámil, že Trump i Melania byli po pozitivním testu v dobrém stavu a nejbližší dny hodlají strávit v Bílém domě. "Očekávám, že prezident bude bez přerušení pokračovat ve výkonu svých povinností, zatímco se bude zotavovat," uvádí se v prohlášení. Conley rovněž ujistil, že prezidentovi a první dámě jsou k dispozici nejskvělejší odborníci a instituce v zemi.

Média vesměs situaci považují za nejvážnější známé ohrožení zdraví pro úřadujícího prezidenta USA za poslední desítky let. Čtyřiasedmdesátiletý Trump spadá do kategorie nejvíce zranitelných lidí. Navíc mu nákaza komplikuje předvolební boj. Musel zrušit dvě páteční předvolební akce, z toho jednu na Floridě, o víkendu chtěl vystoupit na dvou mítincích ve Wisconsinu.

Trump je sice nejmocnějším, ale zdaleka ne prvním politikem, u něhož se v minulosti prokázala nákaza covidem-19. Mezi nejznámějšími jmény je následník britského trůnu princ Charles, britský premiér Boris Johnson, ruský premiér Michail Mišustin, monacký kníže Albert II., vyjednavač EU o brexitu Michel Barnier či mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Nákazu oznámili rovněž brazilský prezident Jair Bolsonaro a jeho běloruský kolega Alexandr Lukašenko, kteří pandemii covidu-19 opakovaně zlehčovali.

Nákaza se v USA potvrdila v téměř 7,3 milionu případů, s koronavirem tu zemřelo přes 207 tisíc lidí. Trump se na veřejnosti většinou objevuje bez roušky. Bílý dům to zdůvodňuje tím, že prezident a jeho okolí jsou na covid-19 pravidelně testováni. Počátkem května se nakazila tisková mluvčí viceprezidenta Mikea Pence a koncem července bezpečnostní poradce Bílého domu Robert O'Brien. 

Zdroje:
Vlastní, ČT24