Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Slavný strom, který padl za oběť opilému šoférovi

Slavný strom, který padl za oběť opilému šoférovi
Strom v Ténéré | zdroj: Profimedia

Strom, který dokáže přežít stovky let v poušti, kde široko daleko není života, si zaslouží obdiv. A trefit jej kamionem vyžaduje pořádnou dávku bezohlednosti, hlouposti či zlomyslnosti.

Ténéré znamená v řeči Tuarégů "prázdná země". A přesně taková je tamní písečná poušť uprostřed Sahary: Bezútěšná oblast bez vody, pastvin, zvířat i lidí. Ténéré je poušť uprostřed pouště, větší než Česká republika. Přes den tu je 50 stupňů, v noci naopak často mrzne. Mají tady od roku 1939 studnu pojmenovanou Arbre du Ténéré, jež za svůj název vděčí nedalekému jedinému stromu, který v této pustině kdysi stával. Žádný další nerostl v okruhu 400 kilometrů (což zhruba odpovídá vzdálenosti Praha-Budapešť).

Akácie v Ténéré byla nejosamělejším stromem na světě a pro Tuarégy byla posvátná. Navíc byla důležitým orientačním bodem. V roce 1938 se zjistilo, že její kořeny sahají až do hloubky hodně přes třicet metrů (tedy skoro jako tři Karlovy mosty nad sebou), což jí díky podzemní vodě umožnilo přežít. Stáří stromu odborníci odhadli na tři stovky let.

Nebohé akácii ale tohle všechno nebylo nic platné – v roce 1973 tu prostě jednoho krásného dne ležela jako podťatá. Podle některých teorií ji zničila bouře, mnohem pravděpodobnější ale je, že do ní narazil kamionem jeden libyjský řidič. V oblasti se nevyznal, dokonce byl prý opilý. Těžko dnes soudit, zda šlo o omyl, hloupost nebo dokonce záměr. Šoférova identita každopádně není známá.

Odumřelé zbytky nešťastného stromu jsou k vidění v Národním muzeu v nigerské metropoli Niamey. Na místě, kde stával, je dnes nadmíru ohavná kovová plastika od neznámého kumštýře. Nikomu se nelíbí a často se stává terčem vandalů.

Zdroje:
Vlastní