Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Poprvé za 115 let! Metro v New Yorku kvůli koronaviru v noci stojí

Poprvé za 115 let! Metro v New Yorku kvůli koronaviru v noci stojí
Provoz metra byl přerušen jen dvakrát - kvůli hurikánům Irene a Sandy. Tehdy však stálo celé. Nyní je zavřené i pro bezdomovce | zdroj: Profimedia

Poprvé za více než stoletou historii se newyorské metro v noci zastavilo a jen tak se nerozjede. Koronavirus tak dokázal uspat i město, které nikdy nespí.  

Přestože jezdí mnohem méně spojení a i tak je většina z nich poloprázdná, se newyorské metro dlouho drželo, ale nakonec svůj boj s koronavirem prohrálo. Tedy alespoň dočasně. Poprvé v historii zůstaly a nadále zůstávají všechny soupravy od jedné do páté hodiny ranní v depu.

Zaměstnanci dopravního podniku, početně oslabení nemocí, totiž nestíhají vlaky desinfikovat a udržovat tunely. Musí to tedy dělat v noci.

Historická premiéra ale naráží na to, že se nikdy s uzavřením stanic nepočítalo, takže jich většina z celkových 472 nejde fyzicky zavřít. Ke slovu tak přišly různé varianty pásek a dodržování zákazu vstupu musí hlídat policisté.  

Přerušení nonstop provozu zároveň připravilo o "domov" i stovky bezdomovců. I ti totiž jsou poprvé v historii ze svých útočišť nemilosrdně vyhnáni. 

Jak dlouho opatření potrvá, není zatím jasné.

Zdroje:
The New York Times