Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Existují lidé, kteří věří, že brexit přece jen nebude

Existují lidé, kteří věří, že brexit přece jen nebude
Blair v objetí s Junckerem | zdroj: Profimedia

Až Britové uvidí podrobnosti dohody s Evropskou unií a konečně poznají, co vlastně brexit obnáší, rozhodnou se od něj upustit a nakonec v EU zůstanou. Je o tom přesvědčen bývalý britský ministerský předseda Tony Blair. V rozhovoru pro rakouský týdeník Profil připouští, že jej mnozí v tomto ohledu považují za snílka, on sám se prý ale nikdy této naděje nevzdá.

"Je strašná chyba, že v této chvíli odcházíme z Evropy. Vždy jsem věřil, že by v ní měla Velká Británie hrát významnou roli. Proto je pro mě brexit velice smutná věc," zdůraznil bývalý labouristický premiér.

Je přesvědčen, že Británie neztratila kreativního a inovativního ducha. Podle něj se pouze v referendu prosadili "ti druzí", tedy ti, kdo chtěli z různých důvodů z EU vystoupit. "Velká většina mladých lidí chtěla v EU zůstat, ti staří chtěli pryč. Nebyla to ale velká většina 65 ku 35 procentům, ale pouze 52 ku 48. Máme zkrátka v naší zemi různé proudy, které spolu svádějí konkurenční boj. To je tak všude," říká Blair.

Podivuje se nad tím, že negativně se v Británii nahlíží především na obě velké vymoženosti EU, na nichž se v minulosti spolupodílely labouristické i konzervativní vlády: Jednotný trh a rozšíření na východ. "To je přece neuvěřitelné! Co by si asi v této fázi probouzejícího se ruského nacionalismu počaly východoevropské státy bez členství v EU?" ptá se.

V Evropě nejde o mír, ale o moc

Jednotná Evropa má podle něj dnes větší smysl než kdykoliv předtím – i když připouští, že se EU dopouštěla chyb a že potřebuje reformy. "Geopolitická situace v 21. století  nutí Evropu k jednotě, protože v budoucnu pro nás bude rozhodující velikost našich ekonomik. (...) Naše zájmy a hodnoty můžeme ochránit jen společnými silami. V Evropě dnes nejde o mír. Jde o moc," zdůrazňuje labouristický politik.

Jednotný trh je podle něj pro obchod skvělá věc. Jde o budoucnost stovek tisíc pracovních míst, a tím i o životní úroveň. "Neumím si představit, že můžeme dosáhnout dohody o volném obchodu, která by nám zaručovala stejné výhody jako členství," soudí a kritizuje britskou vládu, že se rozhodla k brexitu za každou cenu.

Už v polovině února vyzval Blair obyvatele Británie, aby povstali proti odchodu své země z EU, protože podmínky brexitu ohrožují jejich budoucnost. Vyjádřil se jménem své nové proevropské skupiny Open Britain, návrat do vysoké politiky ovšem vylučuje.

Imigrace se dá řešit jinak než brexitem

Otázka imigrace ze zemí EUna britské ostrovy, která sehrála významnou roli v referendu, se dá podle něj řešit jinak než brexitem.

"Denně se snažím pochopit, v čem vlastně spočívá pozice vlády. Pokud opravdu chce, pak migraci může redukovat. Prostě už nebude do země pouštět Evropany. To ale také znamená, že tím poškodíme naší ekonomiku. Proto si nemyslím, že to vláda udělá. Předpokládám, že migranty z EU prožene nějakým byrokratickým procesem, aby to teoreticky vypadalo, že máme zase naše hranice pod kontrolou. Evropany, kteří přicházejí kvůli nabídce pracovního místa, přece potřebujeme. A evropské studenty na našich univerzitách potřebujeme také," říká Blair.

Nepopírá, že v některých obcích, kde žije mnoho evropských migrantů, panuje napětí. "Nejvíce ale znepokojují obyvatelstvo migranti z jiných kultur. Obávají se, že se nepovede jejich integrace a že přistěhovalci neakceptují naše hodnoty. To ale nemá s migranty z EU a s debatou o brexitu nic společného," dodává expremiér, který byl ve funkci v letech 1997 až 2007. Jeho vláda svého času čelila doma kritice, že dříve než ostatní země EU zcela otevřela dveře pracujícím z Česka a dalších nových členských států převážně ze střední a východní Evropy.

Spojenému království hrozí rozpad

Jednou z dalších hrozeb brexitu je podle Blaira také rozpad Spojeného království. Připomněl, že Skotové jasně hlasovali pro setrvání v EU. Brexit v tomto autonomním regionu oživil separatistické tendence a možné budoucí referendum by mohlo vyústit v jeho osamostatnění. Podobný problém představuje i Severní Irsko. "Dnes můžete být zároveň Skot, Brit a občan EU. Zítra už budou možné jen dvě z těchto tří identit," varuje.

Pokud jde o britskou politickou scénu, chápe rozhodnutí Theresy Mayové ohledně uspořádání předčasných voleb. Pro premiérku jde o ideální okamžik k tomu, aby získala silný mandát, než lidé zjistí, co se to na ně vlastně řítí. Navíc je pozice opozičních labouristů slabá, jsou rozhádaní a skoro je není slyšet. Nemohou ani říkat, že jsou proti brexitu. Musí akceptovat vůli lidu a výsledek referenda. Volba mezi stranou hájící tvrdý brexit a silně levicovou stranou znamená, že se několik milionů voličů nebude moci rozhodnout.

Lid má právo změnit názor

Evropě Blair radí, aby nevyjednávala z nepřátelské pozice, protože v Británii ještě není debata o brexitu uzavřená. Britové podle něj loni v červnu hlasovali, aniž znali jeho skutečné podmínky. Ty teď byly upřesněny a lidé mají právo změnit názor.

"Já sám samozřejmě volím labouristy. Jejich pozice je taková, že je třeba zachovat všechny varianty. I tu, že zůstaneme součástí vnitřního trhu. (...) Nikdy se nevzdám naděje, že Britové nakonec od brexitu upustí. Většina mě označuje za snílka. Osobně si ale myslím, že na konci jednání lidé uvidí podrobnosti dohody a pak se budou zdráhat EU opustit," doufá expremiér.

Podle průzkumů by nyní konzervativce premiérky Mayové volilo 45 procent Britů, labouristy o 19 procent méně. Labouristé jdou do červnových předčasných parlamentních voleb se slibem výrazného zmírnění tvrdého brexitu: chtějí například zachovat přístup Británie na jednotný trh či zajistit rovná práva pro tři miliony obyvatel zemí EU žijících na ostrovech stejně jako pro více než milion Britů dlouhodobě pobývajících v unijních zemích.

Zdroje:
Profil