Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Puškohledy a další lovecké vybavení

Puškohledy a další lovecké vybavení
zdroj: Shutterstock

Součástí klasického loveckého vybavení nejsou pouze zbraně, ale také kvalitní lovecké vybavení. Patří sem například lovecké svítilny, které zajistí, že vidíte to, co potřebujete, aniž byste světlem vyplašili zvěř. Termovize, které vám umožní lovit i v noci, jsou další skvělou součástí lovecké výbavy. 

Neméně důležité je zvolení samotného loveckého oblečení, které by mělo zajistit jak pohodlí, tak také funkčnost – odolnost proti větru a vodě jsou základními parametry. Vhodným doplněním myslivecké výbavy jsou také dalekohledy a puškohledy, které jsou nedílnou součástí loveckého světa.

Vyšší pravděpodobnost zásahu
Právě ona je pro puškohledy charakteristická. Jedná se o zařízení umístěné v horní části pušky. Přiblíží vám jakýkoli cíl tak, aby byl mnohem lépe dosažitelnější. Jestliže vyrážíte na noční lov, můžete si být jistí, že se bez puškohledu jako takového nemáte šanci obejít. Zaměřovače se ale využívají v mnoha různých odvětvích.

Puškohledy nejen pro lov
Rozhodně není od věci říct, že puškohledy nejsou charakteristické pouze pro lov jako takový. Používají se mnohdy také sportovními střelci. Mimo jiné je také využívají střelci při airsoftu. Volit je možné jak zaměřovače s pevným, tak i proměnlivým zvětšením.

Do jaké míry zvětšuje, anebo základní parametr puškohledu
Asi prvním parametrem, který vás při výběru puškohledu bude zajímat, je parametr zvětšení či přiblížení. Tento parametr můžeme vybírat buď pevný (uvedený například jako 3x) nebo variabilní (v takovém případě je označen 3-9x). Samotná číslice nám napovídá, kolikrát je možné cíl zvětšit. Zde je zapotřebí vzít v úvahu také to, že čím více se přiblížíme (tj. čím více objekt zvětšíme), tím více se zúží zorné pole puškohledu. Při lovu na blízkou vzdálenost tudíž oceníte zvětšení v rozsahu 1-4x, v případě lovu na velkou vzdálenost pak pohledy se zvětšením větším jak 10x.

Průměr objektivu a světelný bod
U puškohledu je také důležitý průměr objektivu. Čím je větší, tím více světla je schopen objektiv zachytit – tím je ale těžší. Zde je opět otázkou preferencí a způsobu využití puškohledu – pokud chcete lovit z jednoho místa, oceníte větší průměry objektivu (například při lovu z posedu). Oblíbené jsou ty s průměrem 50 až 56 mm. Co se týká světelného bodu, díky němu snáze zaměříte cíl. Berte v potaz hlavně svítivost.

shutterstock_1780058021 zdroj: Shutterstock

Lovecké oblečení – funkčnost i pohodlí
V loveckém oblečení se musíte cítit pohodlně. To je základní podmínkou. Vzhledem k tomu, že jeho cena nemusí být příliš nízká, je dobré vědět do čeho investovat. Tak jako při nákupu se díváme na aktuální letáky, abychom ušetřili, se při výběru loveckého oblečení zaměřujeme na pokud možno nejnižší cenu, ale stále ještě dostatečně dobrou kvalitu. Jaké vlastnosti by lovecké oblečení mělo mít?

Kalhoty
Základem při výběru kalhot je neomezování v pohybu, přičemž spíše než na estetický dojem se dbá na kvalitu materiálu a jeho funkčnost. Upřednostňují se materiály lehké, ale odolné proti povětrnostním podmínkám i proti mechanickému poškození. Tyto kalhoty by měly snést větší míru tření.

Blůza, svetr, mikina
Zde se zaměřujeme zejména na přírodní barvy, jako je khaki, odstíny zelené a hnědé. Je důležité, aby tyto svršky zajistily dostatečné teplo, na druhou stranu ale musí dobře propouštět pot a umožňovat prostup vzduchu. Oproti kalhotám zde je už velká variabilita provedení, takže kromě funkčnosti se lze zaměřit taktéž na design.

Pokrývky hlavy
Správná pokrývka hlavy má své využití v jakémkoli počasí – pro zachování tepla v zimě a dešti, jako ochrana před sluncem i jako krycí manévr. Proto opět volíme spíše přírodní odstíny hnědé a zelené. Může se jednat o čepice, klobouky, kšiltovky i šátky. Výběr je poměrně široký, takže je možné si vše přizpůsobit svému vkusu.

Zdroje:
Inzerce