Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Poslancům skončila poslední řádná schůze před prázdninami, ke sporným novelám se nedostali

Poslancům skončila poslední řádná schůze před prázdninami, ke sporným novelám se nedostali
Aktuálně sněmovní systém eviduje deset přerušených schůzi (Ilustrační foto) | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Sněmovna se dnes nedostala ke schvalování sporných návrhů KSČM na uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené nebo SPD na zpřísnění výplaty dávek v hmotné nouzi.

Kluby Pirátů a TOP 09 si vzaly přestávky až do doby, kdy podle jednacího řádu končí čas vymezený pro finální projednávání předloh. Jednání poslanců tak skončilo.

Poslední řádná schůze před parlamentními prázdninami ale formálně ukončena nebyla. Poslanci by se měli sejít odpoledne, v sále jich ale bylo přítomno osm. Předsedající Vojtěch Pikal tak v souladu s dohodou členů vedení dolní komory schůzi přerušil do poloviny září, kdy má začít i poslední řádná schůze před říjnovými volbami. Aktuálně sněmovní systém eviduje deset přerušených schůzi.

Část opozice v čele s Piráty, TOP 09 a lidovci kritizovala ranní změny programu dnešního jednacího dne. Podle původních plánů měla dolní komora schvalovat nekonfliktní novely například k protipožárnímu zabezpečení pobytových sociálních zařízení a k financování dětských skupin.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek mluvil v souvislosti s ranními změnami programu schůze o „náhradní zákulisní dohodě“ a podobně se vyjádřil místopředseda frakce TOP 09 Jan Jakob. „Sněmovna směřuje ke konci svého mandátu a končí tak, jak byla ustavena, a byla ustavena hlasy ANO, komunistů a SPD,“ řekl předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Komunisté naopak vinili tyto kluby z obstrukcí, podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se staly běžnou praxí. „Nechtějte po nás, abychom pracovali podle vašich not,“ řekl.

Sněmovna tak dnes schválila pouze novelu energetického zákona k lepší ochraně spotřebitelů na trhu s energiemi, na níž byla všeobecná shoda. Sociální demokraté při ranních změnách programu schůze neprosadili schvalování návrhu například na zvýšení odměn pěstounů a Piráti předlohy upravující střet zájmů. ODS a KDU-ČSL neuspěly se snahou prodebatovat jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky na další funkční období.

Pirát František Navrkal navíc při jednání o změnách programu schůze obvinil Marka Bendu ze zneužití funkce předsedy ústavně-právního výboru. Benda nechal podle pirátského poslance rozeslat usnesení výboru k předloze o uzákonění pravidel pro lobbování pozdě, tak aby o ní dnes už Sněmovna nemohla jednat. Benda prodlevy odmítl a označil Navrkalovo vyjádření za drzost.

Ve finále zůstaly ve Sněmovně celkem dvě desítky předloh. Mnoha z nich hrozí, že s říjnovým koncem volebního období takzvaně spadnou pod stůl, byť se mají o prázdninách uskutečnit podle aktuálních informací nejméně tři mimořádné schůze zejména k sociálním předlohám. Plánují se na konec července.

Zdroje: