Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

NATO ukončilo po 20 letech misi v Afghánistánu

NATO ukončilo po 20 letech misi v Afghánistánu
Afghánský voják na letecké základně Bagram | zdroj: Profimedia

Po téměř dvou desetiletích ukončila Severoatlantická aliance (NATO) svou vojenskou misi v Afghánistánu, informovala agentura DPA. Ta se odvolává na několik diplomatických a vojenských zdrojů.

Mise NATO v Afghánistánu začala po útocích z 11. září 2001 na budovy Světového obchodního centra v New Yorku a na Pentagon. Měla zabránit šíření terorismu z této země. Vůbec poprvé spustil Washington doložku NATO o vzájemné obraně. Spojenci se ke Spojeným státům brzy poté přidali.

NATO vedlo v Afghánistánu misi Mezinárodní podpůrné bezpečnostní síly (ISAF) v letech 2003 až 2014. V Afghánistánu bylo v době největšího rozmachu přes 130 000 vojáků. Následná mise NATO Resolute Support, která začala v roce 2015, se soustředila na výcvik a podporu afghánských bezpečnostních složek.

Během posledních dvou desetiletí mezinárodní společenství vynaložilo miliardy dolarů na pomoc a zajištění bezpečnosti na obnovu Afghánistánu i na nastolení nové demokratické vlády. Hlavním cílem bylo zamezit tomu, aby byl Afghánistán přístavem pro ty, kdo plánovali útoky na západní státy.

Jedním z možných důvodů, proč ukončení vojenské mise nebylo dosud oznámeno oficiálně, může být podle DPA i fakt, že v Afghánistánu je stále přítomna národní mise USA. Americký prezident Joe Biden ale uvedl, že Američané se stáhnou do konce srpna. Původně hovořil o 11. září, tedy dvacátém výročí útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon.

Washington měl v zemi rozmístěné i jednotky, které nebyly součástí mise NATO. To USA umožnilo nabídnout vojenskou podporu afghánským bezpečnostním silám, která by jinak v rámci NATO nebyla možná.

V únoru 2020 podepsal Washington po roce a půl vyjednání s povstaleckým hnutím v katarském městě Dauhá dohodu s Talibanem. Dohoda zavazovala Spojené státy americké stáhnout všechny mezinárodní jednotky do 1. května 2021. Na oplátku za odchod vojsk Taliban zaručil, že zabrání tomu, aby se afghánské území stalo základnou pro útoky vůči Spojeným státům a jejich spojencům. Taliban se rovněž zavázal zahájit mírové rozhovory s vládou. Začaly v září 2020, ale nebyly příliš úspěšné.

Od chvíle, kdy se mezinárodní vojska začaly v květnu stahovat, se bezpečnostní situace v Afghánistánu zhoršila. Taliban zahájil několik ofenzív, získal více než čtvrtinu okresů v zemi, mnoho z nich na severu. Bezpečnostní síly dokázaly získat zpět jen několik okresů. Odchod zahraničních sil vážně ovlivnil morálku afghánských vojáků, kteří se v posledních týdnech ve velkém počtu začali vzdávat.

Objevují se obavy, že by země po hromadném odchodu mezinárodních sil mohla spadnout pod kontrolu Tálibánu. NATO v posledních měsících opakovaně odsuzovalo kritiku toho, že ze země odchází, a zdůraznilo, že finanční podpora Afgánistánu bude pokračovat, stejně jako probíhající výcvik afghánských speciálních jednotek mimo zemi.

Na konci června se do České republiky vrátilo také posledních 12 českých vojáků s materiálem z alianční mise v Afghánistánu. Mise se od roku 2002 účastnilo na 11.500 českých vojáků, 14 jich zahynulo.

Zdroje:
ČTK, DPA