Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Počet žadatelů o azyl v EU letos překročí milion - a bude jich přibývat

Počet žadatelů o azyl v EU letos překročí milion - a bude jich přibývat
Přistěhovalci na italském ostrově Lampedusa | zdroj: Profimedia

Počet žadatelů o azyl v Evropské unii letos překročí milion. V rozhovoru s německou mediální skupinou Funke to uvedla šéfka Agentury Evropské unie pro otázky azylu (EUAA) Nina Gregoriová. Během prvních deseti měsíců letošního roku vzrostl proti stejnému období loňska počet žádostí o 22 procent. Za měsíc říjen bylo nových žadatelů nejvíce za posledních sedm let.

Celkový počet bude „výrazně vyšší než milion“, uvedla ředitelka úřadu se sídlem na Maltě Gregoriová. Do konce října letos přibylo 937 000 nových žádostí, což je o 22 procent více než za stejné období v loňském roce. Právě říjen byl se 123 000 novými žádostmi rekordním měsícem za posledních sedm let. EU má přibližně 450 milionů obyvatel.

Výrazné snížení počtu azylantů Gregoriová nepředpokládá. „Svět kolem nás je stále méně stabilní,“ řekl Gregoriová s tím, že potřeba poskytovat ochranu uprchlíkům v roce 2024 ani v následujících letech polevovat nebude.

Německo zůstává nejčastější zemí v EU, kde uprchlíci podávají své žádosti o azyl. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky do konce listopadu registroval téměř 326 000 žádostí, což je o 52 procent více než za prvních jedenáct měsíců loňského roku.

Zdroje: