Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Situace není explozivní, už explodovala, řekl italský ministr k invazi afrických přistěhovalců

Aktualizováno: Situace není explozivní, už explodovala, řekl italský ministr k invazi afrických přistěhovalců
Davy afrických přistěhovalců na Lampeduse | zdroj: Profimedia

Situace kolem migrantů, kteří od afrických břehů přes Středozemní moře připlouvají do Itálie, není explozivní, ale už explodovala, řekl italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin oznámil, že dnes pojede do Itálie, aby jednal o evropské spolupráci při posílení italské vnější hranice.

„Neexistují zdi, které by dokázaly zastavit pohyb milionů a milionů lidí,“ řekl Tajani novinářům v New Yorku a dodal, že o náporu migrantů chce mluvit na zasedání Valného shromáždění OSN.

Největšímu tlaku v Itálii čelí malý ostrov Lampedusa, který v neděli na pozvání italské premiérky Giorgii Meloniové navštívila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ta představila desetibodový plán pro Lampedusu, který obsahuje například možnou další námořní misi EU ve Středozemním moři.

Podle italského ministerstva vnitra do Itálie letos zatím přišlo více než 127 000 migrantů, což je přibližně dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku. Tajani říká, že s tímto problémem si neporadí ani samotná unijní sedmadvacítka, a vyzval, aby se do jeho řešení zapojily OSN a NATO.

Na Lampedusu, která je italským nejjižněji položeným ostrovem a má 6300 obyvatel, za poslední týden dorazilo 11 000 migrantů. Platí na ní nouzový stav. 

Itálie prodlouží délku detence migrantů na 18 měsíců, rozhodla vláda

Italská vláda rozhodla, že na 18 měsíců prodlouží dobu, po kterou bude možné zadržovat migranty v zařízeních před jejich případným vyhoštěním. To je maximální délka, kterou povolují současná unijní pravidla, uvedla dnes premiérka Giorgia Meloniová. Zvýšit se má také počet zařízení pro zadržování migrantů. Podle Meloniové bude Řím bedlivě pozorovat, jak v otázce budou postupovat unijní orgány.

V detenčních zařízeních bude možné migranty držet až 18 měsíců místo současných šesti. „To je dostatek času na provedení veškerých kontrol, a také na vyhoštění v případě těch, kdo nemají právo na mezinárodní ochranu,“ uvedla Meloniová.

V zařízení známých pod zkratkou CPR jsou migranti drženi během přezkumu, zda splňují podmínky pro mezinárodní ochranu. Za současných podmínek mohou v zařízení strávit maximálně šest měsíců. Podle kritiků je osobní svoboda migrantů v zařízení omezena jen na základě administrativního rozhodnutí. Poukazují také, že se doba zadržení postupně prodlužuje, což má negativní dopady na začlenění migrantů do společnosti. Původně bylo možné migranty v CPR či jiných obdobných zařízení možné držet maximálně 30 dní.

Meloniová v neděli navštívila s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou ostrov Lampedusa, kde v uplynulých dnech přistály tisíce migrantů, což na malém ostrově vedlo k naprostému přetížení infrastruktury pro utečence. Dnes Meloniová řekla, že Řím bude sledovat plnění závazků ze strany Bruselu pro zmírnění migračních tlaků. Italská premiérka zmínila urychlené uvolnění prostředků pro Tunisko, odkud velká část migrantů vyplouvá. S penězi počítá dohoda uzavřená mezi EU a vládou autoritářského prezidenta Kaíse Saída v červenci. Brusel však podmiňuje uvolnění prostředků provedením reforem, které se Saídova vláda zdráhá plnit.

„Dnes dáme zmocnění ministerstvu obrany, aby vybudovalo v co nejkratším čase struktury pro zadržení nelegálních migrantů,“ řekla na zasedání vlády Meloniová. Podle italského tisku vláda zvažuje, že by takové struktury vznikly v každém italském kraji, což však vyvolalo nevoli mezi místními politiky včetně těch z pravicových a krajně pravicových stran, jež jsou u vlády. Meloniová uvedla, že nová zařízení vzniknou v oblastech „s velmi nízkou hustotou obyvatel“ a že nepovedou ke zvýšení kriminality ve městech.

O řadě dalších opatření však bude italská vláda rozhodovat až příští týden. Mělo by se jednat například o přednostní kanál pro zpracování žádostí podaných ženami a dětmi bez doprovodu. Italská vláda chce zpřísnit podmínky, za kterých se migrant může prohlásit za nezletilého bez doprovodu, a tudíž využít vstřícnějších migračních požadavků.

Opoziční politici připomínají, že Meloniová kritizovala předchozí vlády za nezvládnutí migrace při výrazně menších počtech migrantů plujících do Itálie a slibovala voličům „námořní blokádu“. Při daleko nižších číslech Meloniová v minulosti mluvila o invazi či etnickém nahrazování původního obyvatelstva, z čehož obviňovala tehdejší vládní politiky. Levicoví politici zase kritizují budování nových detenčních zařízení a prodloužení doby zadržení. „Je to opatření, které je mírně řečeno hanebné,“ uvedl šéf italských Zelených Angelo Bonelli.

Zdroje: