Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

V Evropské unii žijí více než čtyři miliony ukrajinských uprchlíků

V Evropské unii žijí více než čtyři miliony ukrajinských uprchlíků
Počty ukrajinských uprchlíků v Evropské unii | zdroj: Eurostat

V Evropské unii žije přibližně 4,1 milionu ukrajinských válečných uprchlíků. Informoval o tom dnes evropský statistický úřad Eurostat, který uvádí stav platný k 31. červenci tohoto roku. Oproti konci června je to nárůst o 45 915 lidí, tedy zhruba o 1,1 procenta. Nejvíce utečenců před ruskou válkou přijaly Německo, Polsko a Česká republika, která poskytuje dočasnou ochranou zhruba 360 000 těchto lidí.

Německo přijalo přibližně 1,6 milionu Ukrajinců, kteří v EU požívají dočasný ochranný status, a Polsko téměř jeden milion. U Česka Eurostat uvádí 357 540 přijatých ukrajinských válečných uprchlíků. Podle aktuálních českých statistik bylo k pondělní půlnoci v České republice 365 875 lidí s dočasnou ochranou a Česko udělilo přes půl milionu víz. Část lidí se ale vrátila na Ukrajinu.

Více ukrajinských válečných uprchlíků než v předchozím měsíci bylo na konci července v Nizozemsku (nárůst o 2,9 procenta), v ČR (plus 2,5 procenta) a v Německu (o 1,8 procenta více). Podle Eurostatu tvořily téměř polovinu osob s právem na dočasnou ochranu dospělé ženy a více než třetinu děti. Naopak dospělí muži netvoří ani pětinu.

EU v březnu 2022, krátce po napadení Ukrajiny, aktivovala směrnici o přechodné ochraně. Nouzový mechanismus může spustit při mimořádném přílivu uprchlíků. Ti tak mohou dostat co nejrychleji a bez byrokratických průtahů ochranný status. Dočasná ochrana umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na pracovní trh.

Mechanismus EU původně platil na jeden rok, ale nyní je prodloužen do 4. března 2024.

Zdroje: