Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Po Netflixu dopadla krize i na Disney+: Streamovací služba přišla o čtyři miliony předplatitelů

Po Netflixu dopadla krize i na Disney+: Streamovací služba přišla o čtyři miliony předplatitelů
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Americká společnost Disney oznámila ztrátu čtyř milionů předplatitelů za první letošní čtvrtletí u své streamovací služby Disney+. Jedná se o druhý kvartál v řadě, kdy služba ztratila předplatitele, napsal deník The Guardian. Aktuálně jich má 157,8 milionu.

Analytici přitom očekávali, že si Disney+ polepší o více než milion předplatitelů. Ještě loni září sledovalo obsah na platformě 164,2 milionu předplatitelů po celém světě. Koncem loňského roku to bylo už jen 161,8 milionu.

Největší odliv zaznamenala společnost v Indii ze služby Disney+ Hotstar kvůli ztrátě práv na v zemi velice populární kriketovou ligu. Tuto službu Disney provozuje také v Indonésii, Malajsii a Thajsku.

O dalších 300 tisíc předplatitelů je Disney+ chudší v USA a Kanadě kvůli prosincovému zvýšení cen předplatného. Ve zbytku světa, v Jižní Americe či Evropě přibylo podle televize BBC zhruba 600 tisíc předplatitelů.

Disney+ chystá řadu změn

Americký a kanadský trh je však pro Disney klíčový. Šéf Disney Bob Iger proto oznámil řadu změn. Do konce roku společnost zpřístupní obsah své další streamovací služby Hulu americkému publiku na Disney+.

Dosud totiž byla část obsahu na Hulu dostupná pouze na Disney+ v Evropě a v dalších regionech, v nichž služba nepůsobí. A naopak část obsahu z Disney+ zmizí, společnost chce totiž prodávat práva konkurenci po vzoru HBO Max.

Předplatné Disney+ do konce roku podle Igera zdraží a do Evropy navíc dorazí levnější možnost předplatného s podporou reklam stejně jako na americkém trhu. Po tomto oznámení klesly akcie Disney o pět procent.  

Firma rovněž zveřejnila o něco optimističtější výsledky svého hospodaření za druhý letošní kvartál. Zvýšila čistý zisk na 1,27 miliardy dolarů ze 470 milionů dolarů před rokem. Provozní ztrátu snížila o 400 milionů na 659 milionů dolarů.

Streamování v krizi

K tomu přispělo zvýšení cen předplatného a snížení nákladů na marketing. Celkové tržby Disney meziročně vzrostly o 13 procent na 21,8 miliardy dolarů. Firma v rámci úsporných opatřeních již v březnu zahájila druhé kolo propouštění.

To by se postupně mělo dotknout celkem sedmi tisíc pracovních míst. Disney+ tak následuje konkurenční Netflix. Streamovací služby se dostaly na vrchol během koronavirové pandemie, kdy lidé trávili více času u televizních obrazovek.

Zrušení restrikcí však vyhnalo předplatitele ven a válka na Ukrajině zvýšila životní náklady domácností. Rostoucí ceny základních potřeb i předplatného vygradovaly v případě Netflixu až ke ztrátě téměř milionu předplatitelů.

Ve snaze zvýšit své příjmy proto zavedl řadu změn, například levnější předplatné s podporou reklam. Do konce července si navíc posvítí na „černé pasažéry“. Sdílení účtu totiž společnost ročně stojí šest miliard dolarů.

Zdroje:
BBC, The Guardian, The Walt Disney Company