Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Neurážejte nás, vzkázal Morawiecki Zelenskému

Neurážejte nás, vzkázal Morawiecki Zelenskému
Polský premiér Mateusz Morawiecki na předvolebním mítinku ve městě Świdnik na východě země. | zdroj: Profimedia

Polský premiér Mateusz Morawiecki vzkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, aby neurážel Poláky. Vůdce polské opozice však mluví o kudle do zad Ukrajinců.

Během předvolebního mítinku ve městě Świdnik na východě země reagoval Morawiecki na Zelenského slova v OSN, kde ukrajinský prezident před několika dny vyčetl v souvislosti s dovozem obilí některým evropským zemím předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Rusku.

„Chci prezidentu Zelenskému vzkázat, aby už nikdy neurážel Poláky, jako to udělal nedávno během svého projevu v OSN. Poláci to nikdy nedovolí a obrana dobrého jména Polska není jen mou povinností a ctí, ale je nejdůležitějším úkolem polské vlády," prohlásil Morawiecki.

Premiér ale zmínil, že Ukrajina se brání ruské vojenské agresi, což označil za válku o bezpečnost Evropy.

Jak to je se zbraněmi?

„Víme to, a proto pomáháme tím, že organizujeme zásilky zbraní, jelikož nyní se vyzbrojujeme především sami, ale centrum v Rzeszówě pracuje a bude pracovat společně s našimi spojenci,“ sdělil s odkazem na polské město, které je klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině.

Morawiecki reagoval na prohlášení Zelenského, který na Valném shromáždění OSN v New Yorku řekl, že Kyjev usilovně pracuje na zachování pozemních cest pro vývoz obilí. Export přes Černé moře totiž narušila ruská invaze.

„Je znepokojivé vidět, jak někteří v Evropě, někteří naši přátelé v Evropě, předvádějí solidaritu v politickém divadle a dělají thriller z obilí. Může se zdát, že hrají svou vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravovat scénu pro moskevského herce,“ řekl.

Premiér později řekl, jeho země už nedodává Ukrajině výzbroj, protože vybavuje svoji armádu. Polský prezident Andrzej Duda jeho slova vysvětloval tak, že premiér chtěl podle něj dát najevo, že Polsko nebude Ukrajině dodávat nové zbraně, které kupuje v rámci modernizace své armády.

‚Kudla do zad Ukrajinců‘

Tento postup nicméně kritizoval polský opoziční předák, expremiér a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. „Je to morální a geopolitický skandál jen proto, že se jim hodí v rámci kampaně vrazit Ukrajině politicky kudlu do zad, zatímco se na ukrajinské frontě bojuje,“ řekl Tusk.

K tomu Tusk dodal jízlivou poznámku: „Jarosław Kaczyński (vůdce vládní strany Právo a Spravedlnost) je pravděpodobně jediný politik na světě, který vydá všechny své tanky svému sousedovi, a až všechny tanky vydá, vyhlásí mu válku. To je logika PiS.“ 

V Polsku se v polovině října uskuteční parlamentní volby.

Zdroje:
ČTK, TVN24