Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Modlete se a pomáhejte uprchlíkům, kázal František v Marseille

Modlete se a pomáhejte uprchlíkům, kázal František v Marseille
Papež František zdraví věřící na fotbalovém svatostánku Vélodrome. | zdroj: Profimedia

Papež František se v sobotu odpoledne ve francouzském městě Marseille zúčastnil mše na fotbalovém svatostánku Vélodrome, kde obvykle své zápasy hraje tým Olympique Marseille.

Papež zdůraznil, že běženci, kteří riskují své životy na moři, aby se dostali do Evropy, „nejsou invazí“, píše agentura AFP.

Mše na zaplněném stadionu se účastnilo 60 000 až 70 000 věřících.

Ve svém proslovu papež naléhal na věřící, aby nepodlehli „smutným vášním“, mezi které hlava katolické církve započítala skepsi, rezignaci či cynismus.

„Nepřestaňme se modlit za mír v oblastech zpustošených válkou, a zvláště za mučednický ukrajinský lid,“ vyzval papež.

František v sobotu ráno v Marseille jednal s francouzským prezidentem Macronem o mezinárodní situaci a také o migraci, která byla hlavním tématem papežovy návštěvy na jihu Francie. Macron se zúčastnil s manželkou i odpolední mše, což vyvolalo kritiku od levicových politiků.

„Skandální, nechutné a hříšné“.                                                                                            Papež František o odpírání vstupu migrantům

profimedia-0807783042 Papež na informační obrazovce stadionu v Marseille. | zdroj: Profimedia

„Prezident republiky tam (na mši) nemá co dělat,“ prohlásil bývalý levicový kandidát na prezidenta Jean-Luc Mélenchon. Macron podle něj porušuje zásady odluky církve od státu a také se chová pokrytecky vzhledem k striktní migrační politice jeho vlády. Kabinet už oznámil, že nepřijme migranty, kteří ve velkém množství v posledních dvou týdnech dopluli na italský ostrov Lampedusa.

Právě současná migrační vlna ve Středozemním moři je hlavním tématem Františkovy návštěvy největšího francouzského přístavního města. V pátek řekl, že Evropané by měli zachraňovat migranty připlouvající po moři, protože to je morální povinností lidstva.

František dlouhodobě vyzývá evropské země k přijímání migrantů mířících na kontinent po moři. Již dříve přitom kritizoval zacházení s běženci u evropských břehů a označil Středozemní moře za „největší hřbitov světa“.

Odpírání vstupu migrantům papež označil za „skandální, nechutné a hříšné“.

Zdroje: