Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Ukrajina našla další alternativu: Začala vyvážet obilí přes chorvatské přístavy

Ukrajina našla další alternativu: Začala vyvážet obilí přes chorvatské přístavy
Ukrajinská pšenice - ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Ukrajina už začala využívat pro vývoz svého obilí a dalších zemědělských produktů přístavy v Chorvatsku. Další alternativní trasa má Kyjevu pomoci s exportem poté, co Rusko v létě odstoupilo od obilné dohody, která umožňovala bezpečný transport obilí přes Černé moře.

„Ukrajinské obilí už se přes chorvatské přístavy vyváží. Jsme za tuto možnost vděční. Ačkoli je to specifická obchodní trasa, je už teď oblíbená,“ řekla vicepremiérka Julija Sviridenková. Nesdělila ale, kolik obilí už chorvatskými přístavy prošlo.

Možnost využívat chorvatské přístavy na Dunaji a u Jaderského moře se otevřela po červencové návštěvě ukrajinského premiéra Dmytra Kuleby v Záhřebu. Chorvatský premiér Andrej Plenković v srpnu řekl, že přístavy v balkánské zemi už prošlo několik tun ukrajinského obilí.

Další alternativní exportní trasou by pro Ukrajinu mohly být přístavy u Baltského moře. Litevský prezident Gitanas Nauséda podle listu Kyiv Independent řekl, že by se přes ně dalo vyvézt až deset milionů tun obilí ročně.

Rusko odstoupilo od dohody o ukončení blokády ukrajinských přístavů letos v červenci, její prodloužení se zatím nerýsuje. Tento týden o něm v Soči jednal ruský prezident Vladimir Putin s s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, žádné výsledky to ale zatím nepřineslo. Putin opět obvinil Západ, že Rusko obilnou dohodou „podvedl“, protože nesplnil dohodnuté podmínky týkající se zrušení překážek pro export ruských zemědělských výrobků a hnojiv.

Zdroje: