Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Biden ohlásil další balíček vojenské pomoci Ukrajině ve výší 325 milionů dolarů

Biden ohlásil další balíček vojenské pomoci Ukrajině ve výší 325 milionů dolarů
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden schválil nový balíček vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

První americké tanky M1 Abrams budou na Ukrajinu dodány už příští týden, řekl dále Biden. Státníci se dohodli na tom, že USA Ukrajině pomohou před zimou posílit její protivzdušnou obranu. Zelenskyj se ve čtvrtek setkal s americkými zákonodárci a navštívil Pentagon.

Biden mimo jiné uvedl, že míru stojí v cestě pouze Rusko, které místo snahy konflikt ukončit shání další zbraně v Íránu a Severní Koreji. Připomněl, že Moskva použije zimu proti Ukrajině jako zbraň. „Jsme s vámi a zůstaneme s vámi,“ řekl Biden Zelenskému a zavázal se podporovat protikorupční reformy. Zelenskyj za balíček poděkoval. „Obsahuje přesně to, co naši vojáci nyní potřebují,“ řekl.

Ukrajinský prezident dále uvedl, že se s Bidenem dohodli na konkrétních krocích k rozšíření vývozu obilí z Ukrajiny, který komplikuje ruská blokáda a napětí se sousedním Polskem. Podrobnosti ale neuvedl.

„Stejně jako jsme nyní odhodláni pomoci Ukrajině bránit se, jsme odhodláni pomoci jí i v budoucnu při obnově a rekonstrukci, včetně podpory reforem, které budou bojovat proti korupci,“ řekl Biden.

Americký prezident dále uvedl, že Washington pošle Ukrajině také druhý systém protivzdušné obrany Hawk od společnosti Raytheon a související vybavení.

Zelenskyj před setkáním s Bidenem jednal v americkém Kongresu. Na rozdíl od své první návštěvy ve Washingtonu v loňském roce však na plénu amerického parlamentu nevystoupil a hovořil se zákonodárci za zavřenými dveřmi. Následně navštívil Pentagon. Svá jednání s americkými zákonodárci označil za přímá a konstruktivní.

Od ruské invaze v únoru 2022 poslaly USA Ukrajině vojenskou a humanitární pomoc za zhruba 113 miliard dolarů.

Zdroje: