Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Na Ukrajině padl první český bojovník

Na Ukrajině padl první český bojovník
Ukrajinští vojáci v zákopech na donbaské frontě. | zdroj: Profimedia

Na Donbasu ve válce Ruska s Ukrajinou v pátek padl první český dobrovolník, který se zapojil do pomoci ukrajinským jednotkám.

Informaci potvrdil v sobotu ministr zahraničí Jan Lipavský. „Mohu potvrdit, že na Ukrajině zemřel jeden český občan, že se to odehrálo v doněcké oblasti,“ řekl na tiskové konferenci Lipavský.

Ministerstvo zahraničí jeho smrt prověřuje, je v kontaktu s ukrajinskými úřady a snaží se kontaktovat rodinu padlého. Jeho tělo má být v neděli převezeno do oblasti Charkova. "

Česká televize sdělila, že muž, který na Ukrajině působil už několik měsíců, zahynul po zásahu minometným granátem.

Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó na Ukrajině se český dobrovolník jmenoval Michal J. „Pomáhal na řadě míst, včetně severní a západní Ukrajiny,“ řekl Szántó. „V rámci tvrdých bojů měl být v té chvíli v zákopech a na místo, kde byl, dopadl minometný granát,“ upřesnil Szántó a dodal, že Čech působil v jednotce španělských dobrovolníků.  

Podle informací Hradu z 11. května prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověl. Premiér Petr Fiala se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Čeští dobrovolníci se do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi od 24. února, zapojili zřejmě měsíc po vypuknutí konfliktu. Koncem března se objevily snímky, které některé z nich zachytily v Irpini u Kyjeva.

Zdroje: