Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Jeho hlasem mluvil Vinnetou

Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Jeho hlasem mluvil Vinnetou
Stanislav Fischer, hlas náčelníka Apačů. | zdroj: Profimedia

Ve věku 90 let v sobotu zemřel divadelní a filmový herec a dabér Stanislav Fišer, kterému rakovina vzala hlas.

Fischer svou kariéru spojil hlavně s Městskými divadly pražskými, vedle toho patřil i k nejobsazovanějším dabérům, jeho hlasem mluvil například Pierre Brice v roli náčelníka Apačů Vinnetoua nebo animovaný Asterix. Informaci o hercově úmrtí ČTK potvrdila s odvoláním na rodinu Zuzana Vernerová z Městských divadel pražských. Podrobnosti neuvedla.

„Zemřel v noci po dlouhé nemoci,“ sdělila Frekvenci 1 a deníku Blesk.cz hercova partnerka Antonie Hemerková. „Odešel další báječný herec a člověk,“ řekl ČTK v reakci na úmrtí Fišera jeho kolega, herec Jiří Klem, který s ním mnoho let sdílel hereckou šatnu.

Fišer se narodil v Hořicích v Podkrkonoší jako nemanželské dítě herečky kočovné divadelní společnosti a starožitníka z Vysokého Mýta. S divadlem začínal velmi brzy jako ochotník, už v 15 letech odešel do Prahy.

Po druhé světové válce nejprve hrál v Divadle pro mládež nebo na Vinohradech, po angažmá v Divadle Jiřího Wolkera a v Burianově Divadle D34 ho Jan Werich přijal v roce 1959 do Divadla ABC. To bylo později sloučeno s Městskými divadly pražskými, kde zůstal Fišer v angažmá do roku 1993 a později zde hrál jako stálý host.

V Městských divadlech pražských Fišer vytvořil za více než půlstoletí přes osmdesát rolí. Na jevišti se objevoval i řadu let poté, co ho vážná choroba připravila o hlas. V roce 2004 mu lékaři objevili rakovinu hrtanu, kvůli které mu museli odebrat hlasivky, a tím přišel o svůj typický hlas.

Řadu příležitostí dostal i ve filmu. Jeho prvním snímkem bylo Krškovo psychologické drama Až se vrátíš z roku 1947. Režiséři ho pro jeho zjev využívali nejčastěji ke ztvárnění zajímavých figurek z podsvětí, slabošských nebo intrikánských typů, celkem má na kontě 120 postav.

Zahrál si například v seriálu Hříšní lidé města pražského, 30 případů majora Zemana, Pan Tau a ve filmech Smrt černého krále, Pěnička a Paraplíčko a Drahé tety a já.

Za celoživotní mistrovství v dabingu získal cenu Františka Filipovského.

Zdroje: