Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

V zajetí může být přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili Azovstal, řekl Zelenskyj

V zajetí může být přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili Azovstal, řekl Zelenskyj
Zelenskyj uvedl, že první fáze operace - dostat vojáky z Azovstalu živé - byla splněna. „Dnes je před námi druhá část - dostat je živé domů,“ dodal | zdroj: Profimedia

V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal.

Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Plány Ruska na zacházení s těmito zajatci - včetně záměru uspořádat s nimi veřejný tribunál - se neustále mění, řekl novinářům Zelenskyj.

Představitelé samozvané proruské Doněcké lidové republiky (DNR) už dříve sdělili, že chtějí některé obránce Azovstalu postavit před soud, viní je z porušování lidských práv.

Metalurgický areál v jihoukrajinském Mariupolu byl dlouho poslední baštou ukrajinské obrany tohoto klíčového přístavního města. Zbývající jednotky se po vytrvalých ruských útocích v květnu vzdaly a oblast okupují ruské invazní síly.

Zelenskyj nyní uvedl, že první fáze operace - dostat vojáky z Azovstalu živé - byla splněna. „Dnes je před námi druhá část - dostat je živé domů,“ řekl podle CNN.

Na otázku, zda si myslí, že jsou vojáci mučeni, Zelenskyj odvětil, že to podle něj není v zájmu ruské strany, protože jde o zajatce, jejichž osud sleduje celý svět.

Agentura AP mezitím uvedla, že Rusko začalo vydávat těla ukrajinských bojovníků, kteří v Azovstalu zahynuli.

Podle představitelů ukrajinského pluku Azov už byly převezeny do Kyjeva desítky mrtvých a odborníci provádějí testy DNA, aby je identifikovali. Kolik těl v hutním komplexu může zůstávat, není podle AP jasné. Ukrajinská vláda ani Moskva se k této informaci zatím nevyjádřily.

Zdroje: