Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

V Mariupolu se šíří cholera a úplavice

V Mariupolu se šíří cholera a úplavice
Snímek z osvobozeného Mariupolu. | zdroj: Profimedia

V ukrajinském Mariupolu se už šíří cholera, řekl v rozhovorus ruskou redakcí BBC starosta města Vadym Bojčenko.

Ve městě, které po dlouhých bojích ovládly v květnu ruské jednotky, jsou podle něj už desítky případů tohoto infekčního onemocnění a patrně budou rychle přibývat. „Ve městě se už šíří cholera, úplavice a další nemoci, ale tají se to. Město je uzavřeno v karanténě. Nikoho nepouštějí ani do města, ani ven,“ řekl starosta.

Ve městě panují otřesné podmínky – nefunguje kanalizace, obyvatelé nemají dostatečný přístup k pitné vodě a k lékům a na ulicích dosud leží těla mrtvých, kteří přišli o život za války.

„Tahle infekce se šíří velmi rychle. A nejsou podmínky, aby se tomu zabránilo. Nejsou doktoři, chybí infekční kliniky. Naše infekční nemocnice byla zničena i se vším vybavením, doktory povraždili,“ vypověděl starosta.

Doklady o tom, že by byl někdo ve městě s cholerou diagnostikován, ale nejsou, neboť nemocnice je mimo provoz. Server Ukrajinska pravda dříve napsal, že starosta z města odjel. Důvodem mělo být to, že ve městě nebyl signál a Bojčenko potřebuje být ve spojení s ukrajinským vedením.

Pitná vod nad zlato

Cholera se nejčastěji šíří v oblastech s nevhodnými hygienickými podmínkami a při nedostatku čisté vody. Způsobuje těžké průjmy a zvracení, které mohou vést k úmrtí. Před šířením cholery v Mariupolu už několik týdnů varovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Na nebezpečí epidemie tohoto infekčního onemocnění upozornil tento týden také generální štáb ukrajinské armády.

Na ulicích města dosud leží neodklizená těla mrtvých, další zemřelí byli pohřbeni do provizorních hrobů. Město se ale potýká s horkem a lijáky, které provizorní hroby ničí.

„Obyvatelé Mariupolu pohřbívali oběti ve dvorech, v parcích, na náměstíčkách a ve svazích. K tomu přidejte nefungující dodávky vody, a hlavně nefungující kanalizaci. Ze všeho se vytváří směsice, která stéká do řek a studní, odkud lidé berou vodu,“ popsal situaci Bojčenko.

Voda ve studních podle Bojčenka není pitná, ale přivážené vody není dost pro všechny. Lidé na ni mohou stát frontu dokonce několik dní. Ukrajinci také nemají možnost do města dopravit léky, protože Mariupol je uzavřený.

Zdroje: