Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Muslimský útočník na střední škole ve Francii zabil nožem učitele, další lidi zranil

Aktualizováno: Muslimský útočník na střední škole ve Francii zabil nožem učitele, další lidi zranil
Útočník na střední škole na severu Francie zabil nožem učitele, další zranil | zdroj: Profimedia

Zhruba dvacetiletý radikální muslim dnes na střední škole v Arrasu na severu Francie nožem zabil učitele a další lidi zranil. Policie pachatele zadržela a vyslýchá, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin. Prezident Emannuel Macron označil útok za barbarský čin islamistického terorismu a nabádal Francouze, aby se jím nenechali rozdělit. Motiv útočníka je zatím neznámý, stanice BFM TV konstatovala, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký).

Podle informací francouzských médií byl mladík patrně čečenského původu pod dlouhodobým policejním dohledem, jako akutní riziko jej však policie nevyhodnotila. Podle ministra vnitra Géralda Darmanina existuje spojitost mezi útokem a sílícím konfliktem na Blízkém východě.

Arras leží v severofrancouzském departementu Pas-de-Calais nedaleko hranic s Belgií. S odvoláním na policejní zdroj BFM TV uvádí, že podezřelému muži je kolem 20 let a jde o bývalého studenta školy. Policie vyslýchá také mladšího bratra podezřelého. AFP s odkazem na policejní spis uvádí, že pachatel je čečenského původu a že žije ve Francii od roku 2008. Případem se začala zabývat Francouzská protiteroristická prokuratura (PNAT).

„Zabitý učitel se snažil bránit ostatní a bezpochyby zachránil řadu životů,“ prohlásil Macron, který přijel na místo několik hodin po útoku. „Hrůze islamistického teroru“ musí Francie čelit jednotně, prohlásil prezident. Bez dalších podrobností zmínil, že policie na jiném místě země překazila jiný pokus o útok. Soustrast obětem a jejich blízkým vyjádřili také další přední francouzští politici, poslanci drželi v parlamentu minutu ticha.

Podle médií byl mladík kvůli své radikalizaci zařazen mezi osoby, které policie sleduje jako potenciálně nebezpečné. Den před útokem jej policisté kontrolovali, nezjistili ale nic podezřelého.

Útočníka podle listu Libération zachycuje video (ZDE) na školním dvoře kolem 11. hodiny dopolední, očividně při vyostřeném rozhovoru. Jiné video (ZDE) ukazuje, jak se útočníka snaží dostat pod kontrolu několik osob. Jeden z mužů svírá židli, pomocí níž si od agresora snaží udržet odstup, muž ho však povalí na zem a napadá jej. 

List Libération hovořil s žáky, kteří byli přímými svědky útoku. „Odcházeli jsme ze třídy do jídelny, když jsme viděli, jak chlap se dvěma noži napadá učitele, ten na sobě měl krev. Snažil se ho uklidnit a chránit nás. Řekl nám, ať odejdeme, moc jsme tomu nerozuměli, ale běželi jsme pryč,“ uvedl jeden z nich. Na chodbách školy se s útočníkem setkal také učitel filozofie Martin Doussau: „Zeptal se mě, jestli jsem učitel dějepisu, mám dojem, že ho hledal. Zabarikádoval jsem se a pak už jsem viděl jen příjezd bezpečnostních složek a zatčení“.

Francouzská nevládní organizace Action Droits des Musulmans (Akce práva muslimů) na svém profilu na síti X incident odsoudila a vyjádřila „hlubokou soustrast obětem i pedagogickému sboru“. Podobně se vyjadřují také další muslimské skupiny.

Na Blízkém východě protestovaly desetitisíce lidí na podporu Palestinců

V několika zemích na Blízkém východě i mimo něj se dnes konaly protesty na podporu Palestinců, kterých se zúčastnily desítky tisíc lidí. V Bagdádu se na centrálním náměstí Tahrír shromáždily desetitisíce Iráčanů na protestech, které svolal vlivný šíitský duchovní a politický vůdce Muktada Sadr. Iráčané na demonstraci mávali palestinskými vlajkami a pálili izraelské vlajky. „Jsme připraveni připojit se k boji a zbavit Palestince izraelských zvěrstev,“ řekl 25letý učitel. Stejně jako většina protestujících byl oblečen do bílého rubáše, který měl symbolizovat připravenost bojovat na život a na smrt.

Protestující se sešli také v bangladéšské metropoli Dháce nebo v jemenském hlavním městě Saná, které drží Íránem podporovaní povstalci Húsíové. Televizní záběry ukázaly demonstranty, jak se tísní na ulicích a mávají jemenskými a palestinskými vlajkami.

Také v Teheránu demonstrovaly tisíce Íránců, aby vyjádřily svou podporu Palestincům. Mávali íránskými a palestinskými vlajkami a vlajkami libanonského šíitského hnutí Hizballáh, skandovali hesla a drželi transparenty s nápisy „Pryč s Amerikou“ a „Pryč s Izraelem“. Teherán, který poskytuje finanční a vojenskou podporu Hamásu, vyzval islámské a arabské země v regionu, aby vytvořily jednotnou frontu proti Izraeli.

Jordánská pořádková policie násilím rozehnala stovky propalestinských demonstrantů, kteří se snažili dostat do hraničního pásma s palestinským Západním břehem Jordánu, který Izrael okupuje. Tisíce lidí po celém Jordánsku se účastnily protiizraelských demonstrací. Ministerstvo vnitra zakázalo protesty v citlivé pohraniční oblasti, ale jinde byly povoleny.

Po modlitbách v Islámábádu, metropoli Pákistánu, i v dalších velkých městech, jako jsou Karáčí, Láhaur a Péšávar, protestovaly také desítky tisíc lidí na akcích, které uspořádaly politické a náboženské strany. Někteří věřící také na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. V Afghánistánu se několik stovek lidí zúčastnilo propalestinských demonstrací v hlavním městě Kábulu a ve východním Dželálábádu, které se konaly z iniciativy orgánů Tálibánu.

Shromáždění na podporu Palestinců a na protest proti bombardování Pásma Gazy byla naplánována také v Římě, Mnichově, Istanbulu, Bělehradě a dalších městech. Židovské komunity ve Francii i jinde rovněž plánovaly shromáždění na znamení solidarity s Izraelem po smrtonosných útocích Hamásu.

Při útoku Hamásu, který Spojené státy, Evropská unie a další vlády označují za teroristickou organizaci, na izraelské obce minulý víkend zahynulo nejméně 1300 lidí. Většina z nich byli civilisté, včetně žen a dětí. Od té doby Izrael v odvetě zasahuje Pásmo Gazy leteckými údery a dělostřeleckou palbou, při níž bylo zabito více než 1500 Palestinců. Patrně také v blízké době zahájí pozemní operace.

V řadě evropských měst, v USA i v Austrálii se v posledních dnech konaly masové demonstrace na podporu Palestiny. Část z nich brutální útok Hamásu vůči civilistům schvalovala a označovala za oprávněný odpor.

Zdroje:
ČTK, Twitter