Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: Domovy v Pásmu Gazy kvůli izraelským útokům opustilo podle OSN přes 423 000 lidí

Aktualizováno: Domovy v Pásmu Gazy kvůli izraelským útokům opustilo podle OSN přes 423 000 lidí
Palestinští uprchlíci z Pásma Gazy | zdroj: Profimedia

Své domovy v Pásmu Gazy kvůli izraelským útokům opustilo podle OSN přes 423 000 lidí. Izrael na úzké pásmo, v němž žije kolem 2,3 milionu Palestinců, útočí v odvetě za víkendové masakry ozbrojenců z Hamásu, které připravily o život na 1300 lidí. Izraelské ostřelování a nálety na Pásmo Gazy, odkud radikálové z palestinského hnutí Hamás útočili, o život připravily více než 1500 Palestinců, včetně 500 dětí. Zraněno bylo přes 6600 lidí.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že od soboty, kdy Izrael zahájil odvetné údery, zaznamenala 34 útoků zaměřených na poskytování zdravotní péče v Pásmu Gazy. Jedenáct zdravotníků ve službě bylo zabito a 16 zraněno. Organizace dále konstatovala, že přístup zdravotnických týmů v terénu ztěžuje poškozená infrastruktura. Oznámila poškození 19 zdravotnických zařízení a 20 sanitek.

OSN ve čtvrtek vyhlásila humanitární výzvu na pomoc obyvatelům Pásma Gazy Západního břehu Jordánu ve výši 294 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Výzva je určena na pomoc více než 1,2 milionu lidí, uvedla OSN.

Hamás na dnešek, kdy se konají tradiční páteční muslimské modlitby, vyzval islámský a arabský svět k masovým shromážděním na podporu jeho boje proti Izraeli.

Do Izraele by měli dnes přiletět americký ministr obrany Lloyd Austin a ministři zahraničí Kanady, Německa a Itálie Mélanie Jolyová, Annalena Baerbocková a Antonio Tajani. Dorazit tam má také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

O izraelsko-palestinském konfliktu na své zahraniční cestě jedná íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. K médiím už promluvil v Bejrútu, je očekáván v Sýrii či Iráku. 

Poslední repatriační let z Izraele přistál v Praze, celkem se vrátilo 228 lidí

V Praze dnes zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Vyplývá to z informací serveru globe.adsbexchange.com, na kterém je možné sledovat leteckou dopravu. Dohromady šesti lety se do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Do Izraele naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 osob, informovalo ministerstvo zahraničí.

První Češi se vládním speciálem vrátili v noci z úterý na středu, kdy jich přiletělo 34 s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), který Izrael navštívil při cestě z ministerského zasedání Evropské unie v Ománu. Druhý repatriační letoun se zhruba čtyřicítkou osob v Praze přistál v noci ze středy na čtvrtek, další ve čtvrtek odpoledne.

V noci na dnešek pak do Prahy dorazily další Airbus s menší kapacitou přes 40 osob a letoun CASA, kterým se vrátilo přes 20 lidí a dobrman. Poslední letoun Airbus přistál dnes dopoledne, na palubě bylo 40 osob.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se ve středu předčasně vrátil z cesty s podnikatelskou misí v Uzbekistánu, aby česká vláda mohla pro občany do Izraele vyslat i Airbus s větší kapacitou zhruba 100 lidí. Má však poruchu, tudíž se do evakuace Čechů nezapojil. 

Zdroje: