Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Meziroční růst ekonomiky Česka byl ve druhém čtvrtletí podprůměrný proti EU

Meziroční růst ekonomiky Česka byl ve druhém čtvrtletí podprůměrný proti EU
Hrubý domácí produkt v zemích EU mezičtvrtletně vzrostl o 1,9 procenta a meziročně o 13,2 procenta, zatímco v ČR ekonomika meziročně stoupla o 8,2 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Česká republika měla ve druhém čtvrtletí v celkovém srovnání se zeměmi EU podprůměrný meziroční nárůst hrubého domácího produktu (HDP).

Ten v zemích EU mezičtvrtletně vzrostl o 1,9 procenta a meziročně o 13,2 procenta, zatímco v ČR ekonomika meziročně stoupla o 8,2 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento.

Navzdory aktuálnímu silnému růstu ale úroveň HDP ve většině unijních zemí zatím reálně zaostávala za předkrizovým druhým čtvrtletím 2019, uvedl v dnes zveřejněné analýze vývoje ekonomiky Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční růst ekonomiky zaznamenaly podle analýzy všechny země EU. Pohled na předkrizové období ale ukazuje, že reálně HDP v EU zaostává za úrovní roku 2019 o 2,3 procenta. Nejvíce přitom zaostávaly ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2019 Španělsko (minus 6,1 procenta) a Itálie (minus čtyři procenta).

„Na předních příčkách tohoto srovnání ale bylo i Česko (–3,7 procenta) a nadprůměrně se oproti druhému kvartálu 2019 propadaly i Francie (–3,4 procenta), Německo (–2,9 procenta) nebo Rakousko (–2,7 procenta), často země se silným automobilovým průmyslem,“ uvedl ČSÚ.

Mezi země, kterým se daří vracet k předkrizové úrovni, patřily podle analýzy státy Pobaltí, Irsko, Rumunsko, Slovinsko, Polsko, Maďarsko, Dánsko a Švédsko.

V případě srovnání s předchozím čtvrtletím klesla ekonomika mezičtvrtletně v EU Maltě a Chorvatsku. Naopak největší růst zaznamenalo Portugalsko (4,9 procenta), Lotyšsko (4,4 procenta) a Estonsko (4,3 procenta).

„Příznivý byl ale také vývoj sousedního Rakouska, nadprůměrně se zlepšovala i polská a slovenská ekonomika,“ uvedli statistici. K zemím s nižším mezičtvrtletním přírůstkem podle nich patřily Česká republika i velké ekonomiky Francie (1,1 procenta) a Německa (1,6 procenta).

Zdroje: