Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Když věta "Budu mluvit pravdu a nic než pravdu" nestačí

Když věta "Budu mluvit pravdu a nic než pravdu" nestačí
Prezidentská přísaha Donalda Trumpa | zdroj: Profimedia

Zvedněte pravou ruku a opakujte po mně: Přísahám, že budu mluvit pravdu a nic než pravdu. K tomu mi dopomáhej Bůh.

Tuto větu jsme mnohokrát slyšeli ve filmových soudních dramatech, ale položil si někdy někdo otázku, proč se vlastně má zvedat pravá ruka?

Původ má tato tradice podle historiků v 17. století v Anglii. Pachatelé tehdy při méně závažných činech nekončili nutně hned za mřížemi, ale často odcházeli od soudu s pouhou výstrahou. Nicméně byli ocejchováni, aby se dobře vědělo, s kým máme tu čest: Do dlaně na pravý palec jim bylo vypáleno písmeno, které charakterizovalo typ jejich přečinu. Tak například "T" označovalo zlodějnu (theft) nebo "F" podvod (falsehood).

Když pak takový pachatel skončil znovu před soudem, mohl soudce pouhým mrknutím oka prostudovat jeho trestní rejstřík. Recidivistu poznal okamžitě.

Dlužno podotknout, že cejchování kriminálníků nebylo nic nového, dělalo se to už od starověku. A není to ani věc tak dávno minulá: tetování na pažích nevinných vězňů v koncentrácích byla odporná praktika nacistů, kteří redukovali člověka na pouhé číslo.

Nicméně stará britská tradice se zvednutou pravou rukou při přísaze funguje dodnes, a to nejen před soudem. Přísahají třeba i prezidenti, u nichž se žádný spáchaný zločin nepředpokládá. Přinejmenším ne před jejich nástupem do úřadu.

Zdroje:
Vlastní