Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Když policisté dělají ostudu, musí do fitka. Za zhubnutí dostanou prémie

Když policisté dělají ostudu, musí do fitka. Za zhubnutí dostanou prémie
Mexická policie nemá zrovna reprezentativní vzhled | zdroj: Profimedia

Funí, když vyrazí na obhlídku, natož aby popoběhli za zlodějem, košile uniforem se jim napínají a hrozí, že každou chvílí ustřelí některý z knoflíků, který vzdal svou misi… Pohled na mexické strážníky je tristní. A to dokonce tak, že pro ně radnice spustila hubnoucí program.

Vstávat a cvičit! Radnici mexické metropole už došla trpělivost s místními policisty. Osm z deseti trpí minimálně nadváhou a velká část z nich trpí dokonce silnou obezitou. Pokud zhubnou, kromě dobrého pocitu získají od města příjemný bonus ve výši 1000 pesos (12 tisíc korun).

Mexico City rozjelo projekt nazvaný Zdravá policie, ve kterém tisícovce přihlášených strážníků na konci pětiměsíčního hubnoucího kurzu vyplatí tisíc pesos. Tedy pokud skutečně zhubnou, což ale díky každodennímu drilu, který musí postupovat, není tak těžké.

V první várce dostalo šanci tisíc policistů, kteří museli projít sérií zdravotních vyšetření, aby se zjistilo, zda náročný program fyzicky zvládnou. Celkem se jich přihlásilo přes 1800, přičemž část z nich zřejmě jen motivovala vidina finančního přilepšení, protože lékaři zkonstatovali, že je jejich váha v normě a shodit zvládnou i sami.

K tomu, aby průměrná velikost uniformy strážníků přestala připomínat stan, je však dlouhá cesta. Z 4270 policistů sloužících v Mexico City má 2453 nadváhu a dalších 1826 je obézních. Není se ani tak co divit, protože podle národních statistik trpí v Mexiku nadváhou nebo obezitou tři čtvrtiny dospělé populace.

Mexická vláda se s nepříjemným trendem snaží vypořádat mimo jiné vyšší daní na limonády a jiné sladké nápoje a povinným varováním na potravinách z vysokým obsahem cukru, sodíku nebo tuků.

Zdroje:
Mexiconewsdaily.com, theyucatantimes.com