Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Články autora

Lenka Dvořáčková

Magazín

Jak zahnat zimní pochmurnost? Irka našla osobité řešení

Lenka Dvořáčková 15. 1. 2022
Do nového roku si každý dává jiné předsevzetí. Pětinásobná matky z Irska Taryn de Vereová se rozhodla, že každý lednový den stráví v roli jiného předmětu ze své domácnosti. Už se změnila například v plechovku fazolí nebo balení vložek...
Magazín

Místo, kde si zuby nechají opravit leda hororové postavy

Pokud máte strach ze zubaře, rozhodně se vyhněte rodinné zubní klinice v americkém Birminghamu. Tedy spíš tomu, co z ní po dvaceti letech od opuštění zbylo.
Magazín

Vánoční pohledy z dob minulých: Dětská radost a zasněžená krajina

Lenka Dvořáčková 25. 12. 2021
První vánoční pohlednice zamířila za svým adresátem před téměř 180 lety, větší rozmach ale zažily až od konce 19. století. Překvapivě se jejich podoba za ty roky příliš nezměnila a mnohé viktoriánské kousky by potěšily i nyní. 
Magazín

Pět je víc než jeden. Ví to i umělec, který kreslí najednou několik portrétů

Lenka Dvořáčková 11. 12. 2021
Proč malovat jeden portrét za druhým, když jde dělat víc najednou? Talentovaný filipínský umělec Junel Salido zvládá paralelně kreslit pět až sedm rozdílných portrétů. 
Magazín

Fotograf „chytá“ přírodu do skleněnek a staví ji na hlavu

Lenka Dvořáčková 4. 12. 2021
Přes skleněnou kuličku je svět hezčí, romantičtější a kouzelnější. Nevěříte? Mladý americký fotograf Jacob Kreider ukazuje, že někdy je fajn vidět pravdu postavenou na hlavu.
Magazín

Britannic: Za zaoceánské lodi vojenskou nemocnicí, potopení ale neunikl

Lenka Dvořáčková 21. 11. 2021
Původně měl obří parník Britannic, stejně jako jeho sesterské lodě Titanic a Olympic, sloužit k zaoceánským plavbám. Jenže přišla první světová válka a změnila parník v plovoucí nemocnici. Britské armádě sloužil rok, než 21. listopadu 1916 najel na minu a klesl ke dnu.
Magazín

Neuvěřitelné dorty: Zvířata, boty i mytická stvoření vypadají jako živé

Lenka Dvořáčková 7. 11. 2021
Stovky cukrářů z celého světa představují svá mistrovská díla na Mezinárodní výstavě dortů v Birminghamu. Letošním ústředním tématem jsou 95. narozeniny sira Davida Attenborougha, na jehož dortu v životní velikosti pracoval tým cukrářských mistrů z celé Velké Británie. A protože Attenborough je synonymem pro přírodu, o dorty se zvířecí tematikou rozhodně není nouze.
Magazín

S plyšákem jde všechno líp. I cestování

Lenka Dvořáčková 6. 11. 2021
Díky své velikosti nemusí platit letenky, nedohaduje se o výběr cíle ani ubytování, neprotestuje, že ho už bolí nohy, má hned sbaleno a nepotřebuje ani přistýlku. Peep je prostě pro mladou nizozemskou cestovatelku Dorien Houkesovou ideálním společníkem na cestách...