Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Když do čela krajského úřadu zvolí člověka, který šikanuje úředníky a porušuje zákony

Když do čela krajského úřadu zvolí člověka, který šikanuje úředníky a porušuje zákony
Olomoucký krajský úřad. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Olomoucký kraj po odvolání hejtmana Oto Košty a jeho nahrazení poslancem Ladislavem Oklešťkem podnikl další kontroverzní krok. Do pozice ředitele krajského úřadu míří tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš, který je pověstný šikanou úředníků a laxním přístupem k zákonům. Co se dá od nového ředitele krajského úřadu čekat?

Přesně týden po odvolání lékaře Oto Košty (ANO) z funkce hejtmana Olomouckého kraje rezignovala na post ředitelky krajského úřadu Lucie Štěpánková. Žena, která vedla krajský úřad od června 2015, své rozhodnutí odejít nijak nezdůvodnila.

Do funkce se Štěpánková dostala v době, kdy na kraji panoval hejtman Jiří Rozbořil, později obviněný policií v případu Vidkun. Než začala pracovat na kraji, působila v olomoucké fakultní nemocnici – právě tam, kde byl Rozbořil ekonomickým náměstkem. O vztazích mezi ní a Rozbořilem se spekulovalo víc než dost. Jisté je, že její kariéra na kraji rostla a padala spolu s kariérou Rozbořila.

Ani ona se však za krátký čas ve funkci nevyhnula kontroverzím. Výběrové řízení, na základě kterého se ve funkci ocitla, nevyžadovalo žádnou koncepci řízení úřadu ani motivační dopis. Štěpánková také stála za podivnou reorganizací krajského úřadu, kdy se oddělení památkářů ocitlo pod odborem strategického rozvoje kraje, oddělením stavebního úřadu.

Právě krajští památkáři totiž byli známí tím, že se v pozici odvolacího orgánu nebáli rušit rozhodnutí, která šla na ruku místním developerům, například týkající se připravované výškové stavby Šantovka Tower, která má vyrůst v centru Olomouce a - pokud se projekt uskuteční - vážně narušit olomoucké historické panorama.

Paradoxem však je, že právě nepříliš velké schopnosti a nízká kvalifikace Štěpánkové vedly k tomu, že úřad celkově postupoval nezávisle a profesionálně. A to natolik, že Olomoucký kraj je velkým trnem v oku úředníkům na zdejších radnicích, jejichž rozhodnutí často ruší z pozice nadřízeného orgánu.

Ukázalo se to mimo jiné i na kauze přestupků tří prostějovských radních, kdy krajský úřad potvrdil rozhodnutí přerovského magistrátu týkající se deliktů vlivných politiků z ČSDD, která je na kraji jednou z vládnoucích stran spolu s hnutím ANO a ODS.

Překvapivě kvalitní úřad

Nezávislost krajští úředníci ukázali i v minulých týdnech, když dostali na stůl odvolání tajemníka prostějovského magistrátu Lubomíra Baláše, proti rozhodnutí, že se dopustil přestupku, když zatajil, že vykonává vedlejšák v městské společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov.

Vedoucí přestupkového oddělení Hana Kiliánová vinu Baláše i pokutu ve výši tří tisíc korun potvrdila. A to v době, kdy už bylo nejen v kuloárech, ale i v regionálních médiích propíráno, že Baláš bude s nejvyšší pravděpodobností ředitel krajského úřadu, tedy nejvyšší úředník v regionu.

Za tuto odvahu si Kilánová zaslouží úctu. Je totiž vcelku pravděpodobné, že se už chystá pomsta, ačkoli k ní nakonec nemusí dojít, pokud fungování kraje pod novým vedením bude předmětem důsledné kontroly jak opozičních politiků, tak i veřejnosti.

Desítky nepovolených vedlejšáků

Jenže ani to není vše. Baláš totiž svým působením ve veřejné správě neustále dokazuje, že ani sebevětší občanská i mediální kontrola nestačí. Těžko bychom totiž v celém Olomouckém kraji našli šéfa úřadu, který má na svém kontě za poslední roky tolik pochybení, a přesto ho místo odvolání čeká jmenování do vyšší funkce.

Zákon o střetu zájmů porušil devětkrát, zákon o úřednících územních samosprávných celků nesčetněkrát – vykonával desítky vedlejších výdělečných činností, ovšem bez povolení starosty města, které zákon vyžaduje. Kromě toho roky okrádal řadové úředníky tím, že je zařadil do špatné platové třídy.

Už před lety byl přitom Baláš terčem kritiky kvůli podivným výběrovým řízením na prostějovské radnici. Když vyhodil místostarostku znepřátelené obce Janu Hlebovou z pozice řadové referentky, "vyjádřil se" pro Prostějovský deník takto: "Personální záležitosti jsou interní věcí každé firmy. Za změny na úřadu se budu zpovídat panu starostovi a ne veřejnosti."

Baláš Lubomír Baláš | zdroj: Repro ČT

Jindy zase doporučil do šéfovské funkce jmenovat manželku radního, která se ve výběrovém řízení umístila až třetí a zřejmě vůbec neabsolvovala povinné psychotesty.

Za dobu působení na prostějovské radnici se ale namočil i do větších kauz.

V roce 2009 byl předsedou hodnotící komise, která posuzovala projekty investorů na výstavbu obchodně-společenského centra, které má vyrůst v centru Prostějova na místě současného společenského sálu a tržnice. Problémem bylo, že v průběhu vývoje z plánů vypadla jeho společenská složka a řeší se už jen jako obchodní galerie.

Balášův problém byl ale jiný – zatímco on sám dnes tvrdí, že jím vedená komise neurčila pořadí nabídek investorů, tedy ani to, která z nich je nejvhodnější, tak radní tehdy schválili "s ohledem na doporučení Komise pro posouzení nabídek vybrat jako nejvhodnější architektonicko-urbanistický investorský návrh rozvoje území části centra města Prostějova, ve kterém se nachází obchodně-společenské centrum, nabídku uchazeče společnosti MANTHELLAN".

Že ale komise nic takového nedoporučila, tehdy Baláš radním nesdělil. A pomohl tak uvrtat město do extrémně nevýhodné smlouvy a do rozsáhlých soudních tahanic.

Mimochodem, v čele společnosti Manthellan stojí olomoucký podnikatel Richard Morávek. Tentýž Morávek je také za plánem na zmíněnou výškovou stavbu Šantovka Tower. Tak je v Olomouckém kraji vše provázané.

Kdo je vlastně Baláš

Kariéra budoucího nejvyššího úředníka v kraji ale začínala docela nenápadně. V armádě pracoval jako náčelník výstrojní služby – podle insiderů to v praxi znamenalo, že řídil fasování uniforem a různého vojenského náčiní.

Okolnosti jeho příchodu na radnici nejsou příliš známé. Spekuluje se o tom, že nastoupil po přímluvě jiného vojáka, někdejšího ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, který je veřejně známý kvůli sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase na základě pokynu Nečasovy milenky Jany Nagyové. Jisté je jen to, že působil na finančním odboru, než se stal tajemníkem magistrátu.

Balášovi na kraj pomohly, jak už to chodí, známosti. Od roku 2002 má brigádu v městské společnosti Vodovody a kanalizace, kde od roku 2003 sedí v představenstvu Jaroslav Faltýnek - pravá ruka ministra Babiše a faktický vládce hnutí ANO v Olomouckém kraji.

Faltýnek také roky působil na prostějovské radnici, do zastupitelstva byl zvolen v roce 1994, radním byl mezi léty 2006 až 2012. Jakou práci ale Baláš ve společnosti dělá, není veřejně známé.

Oproti své předchůdkyni je Baláš ve funkci ředitele Krajského úřadu opravdu nebezpečný. Pokud s sebou na kraj vezme své metody řízení, svůj přístup k předpisům, své chování k zaměstnancům, bude nezávislý a funkční úřad zcela paralyzován. A o to tu jde.

Zdroje:
Vlastní