Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Hejtman Košta: Varovali mě, že mám být jen kůň, co vyhraje volby. Veřejnost neví vše

Hejtman Košta: Varovali mě, že mám být jen kůň, co vyhraje volby. Veřejnost neví vše
Olomoucký hejtman Oto Košta | zdroj: Profimedia

Setkat se s hejtmanem Olomouckého kraje Otou Koštou nebylo obtížné, čas si našel velmi rychle. Ostatně rozhovorů dal za poslední týden mnoho a všechna z nich se točila kolem stejného tématu. Košta má být na nejbližším zastupitelstvu odvolán, protože o něm straníci i Andrej Babiš tvrdí, že nevede kraj dobře, nekomunikuje a má problémy s alkoholem. Košta však rozhodně nepůsobí dojmem politické mrtvoly čekající na svou popravu.

Mluví jasně, s energií, i když se zklamání z jeho slov občas dere na povrch. Přes všechny události je k hnutí ANO stále loajální a tvrdí, že s ním rozhodně nevede žádnou válku. Také si stále zcela nepřipouští, že by mohl být obětí předem domluveného plánu, spíše chce věřit tomu, že Babiš má jen špatné informace a vše je dílem jeho poradců a olomouckého poslance Ladislava Oklešťka. Právě jeho viní ze svého pádu. 

Když jste přijímal nabídku od Andreje Babiše stát se lídrem v krajských volbách, nebylo lepší si celou věc napřed promyslet? Neudělal jste zbrklý krok?

Ta nabídka byla překotná, to je pravda. Přišla v neděli, byla telefonická, já jsem reagoval tak, jak říkáte, tedy řekl jsem: Já si té nabídky vážím, ale potřebuju si to rozmyslet. Jenže mi bylo řečeno: Ale my to potřebujeme vědět hned. Bral jsem to jako velkou výzvu, tak jsem udělal to rozhodnutí, že do toho půjdu, bez jakéhokoliv velkého přemýšlení.

S nikým jsem to nekonzultoval, prostě jsem řekl, že to beru. Ale vnitřně jsem předpokládal, že hnutí bude hledat dál svého kandidáta, takže jsem čekal, že mi pak oznámí, že děkují, ale že našli někoho lepšího z vlastních řad. Byla to zkrátka jen jedna z variant. Asi čtrnáct dní se nic nedělo, takže jsem si říkal, že na moje slova došlo a že nebude nic. A potom jsem dostal výzvu od eurokomisařky Věry Jourové, abych jí poslal své curiculum. Tak jsem jí ho poslal a zase bylo čtrnáct dní ticho, takže jsem si zase říkal, že to někde leží, že z toho nic nebude.

A až pak přišla SMSka, psal mi Andrej Babiš, zda můžu v pondělí, a já jsem mu odepsal, že nemůžu, že učím. Navrhl jsem neděli a on mi napsal OK, tak v Sokolovně v Průhonicích. Takže jsem tam jel, on tam měl moje curiculum a v něm podtrhané určité pasáže. Určitě to četl těsně před tím, ale musím říct, že se do toho ani jednou nepodíval. Všechno měl v hlavě.

Od stolu se mě ptal na všechny možné věci počínaje promocí. A nakonec padlo: Za mě dobrý. Bral jsem to jako jeho chlapské slovo, že po tomto rozhovoru jsem podle něj dobrým kandidátem na krajského lídra pro volby v roce 2016.

Neměl jste pochybnosti o demokratičnosti hnutí ANO? Už dlouho se objevovaly různé informace, někteří členové odešli, nebo byli vyhozeni…

Já jsem si myslel, že to je počínající předvolební rétorika těch protistran. Že jsou to výtky, které mají znejistit v očích veřejnosti hnutí ANO a zpochybnit jeho integritu a demokratičnost. Byla to politická hra a nepřikládal jsem tomu nějakou velkou váhu.

Vražedný prstenec kolem Babiše

S tím, co dnes víte, myslíte si, že celé to dění kolem vás je jen náhoda a výjimečný jev, nebo je v "genech" hnutí něco, co tyto situace generuje?

Já jsem si vždycky říkal, že až bude mít Andrej Babiš jednou čas, že se mu k fungování hnutí ANO vyjádřím. Byl jsem třeba na jednom jednání na Čapím hnízdě a on se mě v jeho průběhu zeptal, jak to vidím.

Já jsem mu tehdy řekl: Pane předsedo, já tu vidím dva příspěvky, které byly k věci a racionální, to bylo od europoslanců Teličky a Jourové. Ti ostatní se před vámi snaží exhibovat a obsahová hodnota jejich sdělení je nulová. On mi na to řekl: Dobře, budeme v kontaktu. A ve 23:45 mi napsal SMSku: Spítě na farmě? Jenže já už jsem mezitím bohužel odjel, takže jsem mu napsal, že už jsem v Olomouci.

Ale tam byl možná ten moment, kdy on v klidu, kdy už nezvonily telefony, chtěl se mnou o hnutí a jeho fungování mluvit. Bohužel jsem byl pryč a další příležitost se už nenaskytla. Ale chtěl jsem mu tehdy říct, že bych poopravil fungování hnutí.

Vnímal jsem, že je Andrej Babiš, kolem něj prstenec jeho mediálních poradců a různých jiných rádců, kteří si velmi žárlivě střeží svoji pozici. V okamžiku, kdy zjistí, že se objevil nový člověk, který má k Andrejovi Babišovi vyšší přístup, tak začínají konat a tohoto člověka chtějí odstranit.

Máte nějaký příklad, kdy se něco takového stalo?

Zaslechl jsem v Praze, že mediální kauza Radky Kleslové byla vytvořena v okamžiku, kdy se k němu přiblížila, pohybovala se velmi často v jeho blízkosti. Měla vysoké funkce v Praze, a najednou se objevila kauza Kleslová. To byla jedna z těch vyrobených kauz.

Ale zpět k té otázce, jak hnutí ANO funguje. Chtěl jsem mu tehdy na Čapím hnízdě říct, že tohle prostě není dobře, že žije ve svém světě. On samozřejmě řeší úplně jinou rovinu politiky, rozpočet, vztah republiky k Bruselu a další a ve spoustě věcí se prostě spoléhá na to, co mu řekne jeho okolí.

Podle mě hnutí schází kontinuita mezi centrem a těmi dalšími složkami v regionech. Možná by bylo dobře, aby hnutí přestalo být hnutí a stalo se více strukturovanou stranou. Spojení mezi centrem a řekněme terénem prakticky není.

Je možné, aby v hnutí působili a byli úspěšní lidé, kteří mají odlišný názor od Andreje Babiše?

Já jsem si dlouhou dobu myslel, že to možné je, protože já jsem byl člověk, který ten opačný názor měl. Jednu chvíli jsem si dokonce začal myslet, že je to dobře. Že ho to nějak upoutalo, že si říká, že je tam aspoň někdo, kdo si stojí za svým vlastním názorem. Ale dneska už o tom mám vážné pochybnosti.

Ale znovu říkám, nejsem si jist, jestli je to celé stoprocentně jeho názor, nebo jestli je to názor jeho nejbližšího okolí, které prostě nějak zareagovalo. Ostatně já nejsem jediný případ. Byl tu bývalý ministr dopravy Prachař, byl tu případ libereckého primátora Tibora Batthyányho, kterému rovnou zrušili i celou libereckou buňku. Těch kauz bylo příliš mnoho na to, aby to byla náhoda. To je statisticky téměř vyloučeno.

Co byste poradil někomu, s kým třeba zrovna teď Andrej Babiš vyjednává a nabízí mu nějakou pozici v příštích volbách?

Jediná rada by mohla být, nechť se všechna ujednání dají na papír. Vím, že to není záruka čehokoliv, ale já bych dnes chtěl na papír specifikovat, co se po mě chce, jak to já vidím a nějaký závěr, co z toho pro mě plyne za úkoly. A sepsat podmínky, za jakých to bude probíhat.

Pak má člověk aspoň důkaz, že to jednání bylo a že tam byla taková a taková domluva. Specifikovat v tom dokumentu kompetence, do kterých tomu člověku nikdo z hnutí ANO nebude mluvit. Podepsali by to a všechno by bylo jasné.

Předem připravený scénář

Značná část kritiky směřovala na vaše fungování vůči náměstkům. Prý jste s nimi nekomunikoval, což vy popíráte. Proč se někdo z nich za vás nepostavil a neřekl, jak to je?

To by mohli, protože řada z nich za mnou přišla a řekla mi: Já si nedokážu představit, že bych měl hlasovat proti tobě. Já bych se ti nemohl podívat do očí.

Moje hypotéza je, že dostali na stůl prohlášení a bylo jim řečeno, že to je názor hnutí ANO a mají to podepsat. Já jsem na tom klubu zastupitelů, kde se jednalo o mém odvolání, byl jen hodinu. Tam všichni mluvili tak jako neutrálně, ani tak, ani tak, nebo se dívali do země. Lidsky pro mě bylo překvapení, když dva lidé, kterým jsem vždy vyšel vstříc, se tam najednou úplně demaskovali. To bylo pro mě katastrofální zjištění, že jsou něčeho takového schopni.

Pak jsem byl požádán, abych odešel na chodbu a po půl hodině byl vyřčen ortel. Já jsem jim řekl, že výsledek akceptuji, ale že ho nepřijímám. Pokud mám dobré informace, tak koalice bude chtít ještě dodatek ke koaliční smlouvě, aby to všichni podepsali. To je takový podpis krví, je to prohlášení, že všichni stojí za ANO a za jejich pohledem na tu kauzu. Takže je na ty náměstky tlak, aby to podepsali.

Nikdo z nich si nikdy na moje fungování nebo komunikaci nestěžoval, nikdy nic takového neprojednávala Rada kraje. Dokud za mnou nepřišel pan Okleštěk a pan Faltýnek, abych odstoupil, tak jsem o žádném problému nevěděl.

Takže to měli připraveno dopředu?

Podívejte, já vám řeknu takovou věc. My jsme po volbách dali jasně najevo, že dáme novinářům k dispozici znění naší koaliční smlouvy. O tomto bodu se ale rozpoutala obrovská a vášnivá diskuse, zda ano nebo ne. Závěr byl, že novináři dostanou zkrácenou verzi koaliční smlouvy.

Mám obě verze smlouvy k dispozici, takže vím, co v té zkrácené verzi bylo vypuštěno. Jsou tam body, které by někoho mohly vést k úvahám, že to, co se nyní děje, už tam bylo předchystáno. To je zase věc, která mě vede k tomu, že to celé není vůle náměstků, byť se tam nakonec všichni pod to prohlášení podepíšou. Proto nikdo z nich nevystoupí na mou obranu.

Je to trochu jako s Miladou Horákovou, byť prosím, já se s ní naprosto nesrovnávám a nesahám jí ani po kotníky. Ale byla to podobná situace, kdy ani tehdy nikdo nevstal a neřekl, že všechno je přece úplně jinak, že to, z čeho ji viní, je nesmysl. Mohl bych to dokladovat ještě na jedné věci, tedy pokud nevadí, že budu citovat z Respektu.

Klidně můžete...

Respekt o tom psal a v článku se jednoho náměstka ptali, jak je to se mnou a s alkoholem. Takto odpověděl, cituji: "Já nevím. V úřadu nikdy nepije, nikdy jsem neviděl, že by byl podnapilý." "A proč jste tedy nějak nezasáhl, když se kolem Košty začala z vyšších míst vytvářet tato pověst?" "Ono se říká, že byl někde opilý. Nevím, kde se to vzalo. Jediné vysvětlení je, že někdo jiný ho někde viděl, ale já jsem ho tak neviděl a nevím o nikom, kdo ho tak viděl. Jen, že o tom někdo slyšel."

Tak asi chápete, v jaké jsou teď pozici, když se v tom takhle musí plácat.

Pánové Okleštěk a Faltýnek vám měli sdělit tři požadavky, které jste ale odmítl splnit. Byly i nějaké jejich požadavky, na které jste přistoupil?

Ne, byly to jen ty tři požadavky. Žádné další nebyly.

Jeden z požadavků byl, abyste odvolal ředitelku Krajského úřadu, bylo vám také řečeno, jak to máte udělat?

U odvolání ředitelky Krajského úřadu sice hejtman toto může navrhnout, ale odvolává a podepisuje to ministr vnitra. Na to pánové trochu zapomněli. V tom návrhu, který bych předložil případně ministrovi, musí být uvedená tři naprosto konkrétní a zásadní pochybení. A co bych tam měl asi tak napsat, když paní ředitelka nijak nepochybila? Faltýnek s Oklešťkem mi to sice zadali, ale neřekli mi, jak bych to měl udělat.

Jidáš jako intelektuální gigant

Nemáte pocit, že jste byl jen využit a že to byl dopředu vymyšlený plán, který se teď jen začal realizovat?

Je pravda, že jsem měl už před volbami informace, že mám být jen ten kůň, co to dotáhne k volebnímu vítězství, co se dá na billboardy a potom, že nastane změna. A už se objevovala i konkrétní jména, bylo mezi nimi i jméno pana Oklešťka i jména jiných lidí.

Nevěřil jsem tomu, bral jsem to tak, že mě někdo chce znejistit, postavit proti vlastnímu hnutí. Ale nakonec jsem sám znejistěl natolik, že jsem dokonce jel za panem Faltýnkem, abych se ho osobně zeptal, co je na tom všem pravdy. A on mi řekl: No kdes na tom byl? To je přece nesmysl, my bychom nikdy takto nepostupovali. A já jsem mu věřil.

Máte představu, jaký plán má vlastně pan Okleštěk? Je přece poslanec, chce být současně i hejtman?

To si netroufám říct. Pan Okleštěk v minulosti neustále deklaroval, že mu jde hlavně o parlamentní volby, že chce obhájit svůj poslanecký mandát. Já jsem mu říkal, že nechápu, proč mě nenechají pracovat a takhle mě tu dusí. Kdyby kraj dobře fungoval s hejtmanem za ANO, tak to je nejlepší kampaň i pro parlamentní volby.

Jak jsem ho poznal, tak jeho touha po moci je obrovská. Od začátku hrál roli jakéhosi stínového hejtmana, úkoloval lidi bez mého vědomí, byl to on, kdo informoval Babiše, jak kraj nefunguje a to opakovaně a pravidelně. On chce být hejtmanem za každou cenu. Bude spoléhat na to, že kraj pojede nějak sám, že to tu nějak půjde minimálně do voleb. Taky bude spoléhat, že se na tohle celé tady zapomene.

Má představu, že jako hejtman by měl vysoké šance, že by byl zase zvolen poslancem. Já se domnívám, že sám sebe považuje za natolik inteligentního a schopného, aby byl hejtman a poslanec současně. Považuje se za intelektuálního giganta, který zvládne všechno. Je fakt, že se celá ta věc asi nevyvíjí tak, jak čekal.

Jak to? Zatím to přece vypadá, že se mu podaří vás odvolat

Ale pan Okleštěk ani ve zlém snu nepředpokládal, že rozpoutá takovou mediální bouři. On si to představoval úplně jinak. Že ráno mi to dá k podpisu, já odjedu učit, večer mu to dám podepsané a rovnou svoláme tiskovku. Uděláme mimořádné zastupitelstvo, kde budu odvolán a nikdo si ani nevšimne, o co vlastně šlo. Nečekal, že se to bude takto vyvíjet. Myslím, že teď nemá úplně dobré dny. Jeho mediální obraz je teď poměrně špatný.

Proč vám nikdy nezavolal Andrej Babiš a nezeptal se vás na celou věc?

Já pro to, upřímně řečeno, nemám žádné vysvětlení. Chci to chápat z lidské stránky, že je to pod jeho rozlišovací schopnost. On měl v tu dobu spoustu starostí s Lex Babiš, dluhopisy za korunu atd. Tak prostě řekl Oklešťkovi a Faltýnkovi, ať to nějak vyřeší. A když se z toho stala kauza, která se dostala do celostátních médií, tak mu jeho poradci asi řekli, že by měl už držet stejnou linii a zlikvidovat mě.

Nebylo jednodušší vás nějak přesvědčit, abyste odešel sám? Co třeba zdravotní důvody?

Ale ano, nabídli mi, abych rezignoval ze zdravotních důvodů, ale jsem lékař a na tyhle věci se prostě nevymlouvám. Když tohle člověk dělá a vymlouvá se na zdraví, tak se mu to nakonec vrátí. Byla mi nabídnuta i pozice, která byla lépe placená, než hejtman. Já jsem všechno odmítl. Všechny ty nabídky přišly až v krizi, aby se to nějak vyřešilo.

Budete se nějak dál obhajovat?

Já se nemám z čeho vyviňovat, nic jsem neudělal. Chci jen vysvětlit lidem a zastupitelům, že toto není demokracie, toto není prostředí, ve kterém bychom měli žít. Já jsem se včera setkal s panem arcibiskupem Graubnerem, asi hodinu jsme se bavili a naprosto jsme se shodli, že prostředí, ve kterém nyní žijeme, je velmi zvláštní, divné a pokřivené.

Zdroje:
Vlastní