Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Čeští obdivovatelé Putina a doněckých samozvanců placení z městského rozpočtu

Čeští obdivovatelé Putina a doněckých samozvanců placení z městského rozpočtu
Obrtel, Lisková a Ondráček | zdroj: Facebook

Zdánlivě nezajímavá dotační položka v rozpočtu Olomouckého kraje i města Prostějova pro pietní akce obětem 2. světové války skrývá podporu extremistů, kteří prosazují nominaci ruského vůdce Vladimira Putina na Nobelovu cenu míru nebo pořádají debaty s kontroverzními osobami. V jejich řadách jsou i komunální politici z ČSSD a KSČM.

"NATO není organizace, která by byla schopná a ochotná nás ubránit. A v případě migrační krize tento fakt dokázala," tvrdil bývalý vojenský lékař Marek Obrtel na besedě v Prostějově.

Obrtel po odchodu z armády založil Národní domobranu a posléze figuroval i jako "velitel" v organizaci Českoslovenští vojáci v záloze, která ovšem se státní armádou neměla nic společného. Veřejně na sebe upozornil mimo jiné tím, že vrátil vyznamenání Severoatlantické aliance, protože ji považuje za zločineckou organizaci.

Na stejné akci, konané počátkem dubna v restauraci prostějovského Národního domu, vystoupila i Nela Lisková, aktivistka a rovněž představitelka Národní domobrany. Sama Lisková se od loňského září označuje za honorární konzulku Doněcké lidové republiky v Česku, tedy státu, jehož existenci neuznává žádný členský stát OSN.

Večerníkpv.cz repro O besedě v Prostějově informoval Večerníkpv.cz, který de facto patří prostějovskému radnímu za ČSSD Jiřímu Pospíšilovi | zdroj: Repro Večerníkpv.cz

V září loňského roku dokonce v Ostravě otevřela Zastupitelské centrum DLR, od kterého se okamžitě distancovalo ministerstvo zahraniční.

"Konzulární úřad, včetně těch vedených honorárním konzulárním úředníkem, může být zřízen na území přijímajícího státu pouze s jeho souhlasem. Pokud tedy ČR nějakou entitu za stát neuznává, nemůže zcela logicky MZV tento souhlas udělit a nestalo se tak ani v tomto případě. Co se týká vystupování paní Nely Liskové jako 'honorární konzulky' tzv. Doněcké lidové republiky, byl jí zaslán oficiální dopis, v němž ji MZV vyzývá, aby titul 'honorární konzulka' přestala s okamžitou platností užívat," stojí v prohlášení resortu zahraničí.

S podporou komunálních politiků

U stolu organizátorů však na akci neseděli jen "nikým nevolení" proruští aktivisté, ale i dva představitelé místní ČSSD – náměstek primátorky Pavel Smetana a jeho kolegyně, radní Jana Halvadžievová.

Právě Statutární město Prostějov v posledních letech začalo přispívat na činnost Vlasteneckého sdružení antifašistů, jehož jsou radní členy a které bylo organizátorem debaty. Kromě dvou sociálních demokratů je členem spolku i jejich komunistický kolega Václav Šmíd. Smetana se Šmídem dokonce při letošním schvalování dotace zapomněli na jednání Rady města oznámit svůj střet zájmů.

Podobnými aktivitami však tento spolek šokuje často. V minulosti figuroval ve zprávách Bezpečnostní informační služby, pořádal setkání s ruským či syrským diplomatem či burcoval proti západu a proevropsky orientovaným politikům.

Putinovo mírové úsilí

Nyní spolek financovaný z veřejných peněz podpořil nominaci Putina na Nobelovu cenu míru. Důvodem má být jeho "mírové úsilí v Sýrii".

"V posledních letech se neustále zvyšuje politické i vojenské napětí v bezprostředním okolí Ruské federace. Po mocenském převratu na sousední Ukrajině promyšleným postupem zabránil krveprolití na Krymském poloostrově a od počátku krize na Donbasu nechal poskytnout bezprizornímu ruskojazyčnému obyvatelstvu nezbytnou humanitární pomoc," vysvětlují prostějovští "antifašisté" na svých webových stránkách.

Věc je o to ironičtější, že právě letos po podání této nominace Rusko odmítlo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která odsuzovala chemický útok v Sýrii a vyzývala jejího prezidenta Bašára Asada ke spolupráci s mezinárodními vyšetřovateli.

Sociálnědemokratická radní Jana Halvadžievová ve svém členství v kontroverzní organizaci ani nominaci Putina problém nevidí.

"S touto organizací spolupracujeme jako Klub sociálně demokratických žen už několik let. Spolu nás pojí společné hodnoty, jimiž jsou vlastenectví a úcta k naší nedávné historii, kterou je třeba především v dnešní době připomínat," uvedla Halvadžievová s tím, že Putinova nominace vychází "z diplomatických aktivit vedoucích ke zmírnění napětí v regionálních konfliktech, konkrétně v Sýrii".

Obdivné vzhlížení k Rusku

Vzhlížení členů antifašistického sdružení k Rusku není podle politologa z olomoucké Univerzity Palackého Jakuba Lyska překvapivé.

"Část české společnosti vždy inklinovala k panslavismu a vždy to byly okrajové národovecké konzervativní kruhy. Proti nim vystupovali především František Palacký, Karel Havlíček Borovský či Masaryk. I dnes nemalá část se obdivně dívá k Rusku nezávisle na tom, jaký režim tam zrovna vládne. Je otázkou, zda samospráva má z veřejných prostředků financovat činnost podobně zaměřeného spolku. Nicméně radniční koalice je složena z KSČM. Je to politická odpovědnost ČSSD, na krajské úrovni pak i ANO2011," vysvětluje Lysek.

Jako podezřelou podporu vnímá i opozice. "Každý má mít svobodné právo hlásat svůj pohled na cokoliv, pokud je to v souladu se zákony naší země a my ostatní zase právo s ním nesouhlasit. Překvapuje mě však, že tento spolek podporují radní za ČSSD v Prostějově, jako je právě pan Smetana a paní Halvadžievová, když právě jednou z prezentovaných osobností, která byla pozvána tímto spolkem pro veřejnou debatu, je Nela Lisková, která založila Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky zcela mimo platnou legislativu ČR a dokonce žádala zrušení celé ČSSD," vyjádřila se prostějovská opoziční politička Hana Naiclerová.

Podpora spolku městem a krajem jí připadá v této souvislosti podivná. "Vyvstává možná i otázka, jestli radní Smetana není v ČSSD tím pověstným Trojským koněm," dodala Naiclerová.

Problém s aktivitami svých komunálních politiků zjevně nemá ani centrála ČSSD. Na opakovaně zaslané otázky tiskové oddělení nereagovalo.

Zdroje:
Vlastní