Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Tělocvičná jednota jako jeviště pro boj o moc a peníze

Tělocvičná jednota jako jeviště pro boj o moc a peníze
Box DTJ Prostějov | zdroj: oficiální stránky

Boj o moc, peníze a majetek, intriky, vyšetřování kriminálkou i psychický nátlak na členy. Tak se dá popsat dění posledních let v prostějovské organizaci Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ). Soud nyní projednává žalobu na určení neplatnosti valné hromady, na níž se odvolalo předchozí vedení nedostatečně loajální k ČSSD. Sociálně demokratická radní Milada Galářová, která hraje v případu velkou roli, ho odmítá komentovat.

Prostějovan Vojtěch Tesař byl starostou Dělnické tělocvičné jednoty v roce 2012, kdy ve funkci vystřídal Jaroslava Kořínka. Právě z doby jeho starostování existovaly pochybnosti některých členů o financování organizace. Podle Tesaře nebyly transakce řádně zdokladovány a jednota tehdy působila jen podle instrukcí členů sociální demokracie.

"Budu náměstkyně starosty"

Právě se zvolením Tesaře do čela jednoty se nesmířili lidé napojení na ČSSD, v čele s prostějovskou radní Miladou Galářovou, občanským povoláním pracovníci odborové organizace Kovo. Galářová byla do tělocvičné jednoty přijata rozhodnutím správního výboru v dubnu 2009.

"Přitom platnými usneseními orgánů Dělnické tělocvičné jednoty bylo jasně řečeno, že členem může být jen osoba mladší pětatřiceti let a zároveň tento člověk musí být aktivní sportovec či vedoucí oddílu. Galářová nesplňovala žádnou z těchto podmínek, ale zavázala se vést kroniku, takže ji nakonec většina členů výboru za členku přijala. Do kroniky ale naškrábala pár poznámek a pak se toho z časových důvodů vzdala. Členkou Dělnické tělocvičné jednoty ale zůstala," sdělil zdroj přímo z jednoty.

Jindy zase Galářová psala zápis z jednání výboru spolku a v něm uvedla, že byla zvolena náměstkyní starosty. "K tomu ale na jednání vůbec nedošlo, proto jsem odmítl zápis jako starosta podepsat. Paní Galářová se prostě jmenovala mojí náměstkyní," vzpomíná dnes s úsměvem Vojtěch Tesař s tím, že Galářová také opakovaně porušovala jednací řád správního výboru.

Nátlak na osmdesátiletého trenéra

Podezření na špatné hospodaření řešila i policie. Po podání trestního oznámení se ale někteří členové vydali zahlazovat stopy.

"Skupina vedená paní Galářovou se vloupala do archivní místnosti a zapečetila ji. Tím byl přístup starostovi znemožněn," sdělil tehdy členům starosta Tesař s tím, že vyměnili dokonce i schránku a zámky do budovy, čímž mu zabránili v jakékoliv činnosti.

Policie tehdy oznámení odložila, jak se ale podařilo zjistit, jeden z členů tělocvičné jednoty blízkých politikům ČSSD pracuje u stejného policejního odboru, jaký případ vyšetřoval. Policejní funkcionáři ale možnou podjatost odmítli s tím, že oba muži jsou pouze kolegové, nikoliv přátelé.

K návratu organizace do rukou členů sociální demokracie opět došlo v červnu 2013, kdy byla svolána mimořádná valná hromada. Pikantní je, že o její svolání nepožádaly dvě třetiny členů, jak požadovaly stanovy organizace, přesto na ní došlo k odvolání starosty Tesaře i ke zvolení nového výboru.

"Před přijetím několika desítek členů z řad ČSSD si pánové Kořínek a Sedláček, co byl zastupitelem za ČSSD, zavolali pana trenéra Menyháze, kterému bylo už kolem osmdesáti. Řekli mu, že pokud nepodepíše, že souhlasí s přijetím nových členů, že bude zrušen oddíl boxu. On dostal strach, že se zruší box a bylo to pro něj těžké i s ohledem na jeho vysoký věk, tak jim to podepsal," krčí rameny člověk obeznámený se situací v Dělnické tělocvičné jednotě.

Zrušení oddílu boxu přitom reálně nehrozilo, jde totiž o jediný funkční oddíl v organizaci. Přesto byl tento argument použit pro nátlak na zasloužilého trenéra prostějovského sportu.

Na činnosti se sociální demokraté nepodíleli

O účelovosti členství politiků ČSSD v organizaci svědčí i vyjádření současného starosty Petra Novotného doložené do spisového materiálu Magistrátu města Přerova, který zkoumal, zda byli politici Pavel Smetana, Zdeněk Fišer a Milada Galářová ve střetu zájmů.

"Po celou dobu členství se na práci Dělnické tělocvičné jednoty nepodílel," napsal Novotný k osobě náměstka Fišera. Stejně odpověděl i v případě jeho kolegy Smetany, obdobně v případě radní Galářové, která se ale rozhodla v červenci 2016 členství v organizaci ukončit. Jaký smysl má členství, když se nijak nepodílíte na aktivitách spolku, zůstává nezodpovězenou otázkou.

Podobně jednoduché dotazy jsme položili prostějovské radní Miladě Galářové. "S ohledem na probíhající soudní při s panem Tesařem, kterého v otázkách mimochodem zmiňujete, a skutečnosti, že v ní vystupuji jako svědek, nepovažuji za vhodné se v tuto chvíli k Dělnické tělocvičné jednotě jakkoliv vyjadřovat. Děkuji Vám za pochopení," reagovala Galářová.

Na poznámku, že například vyjádření k vystoupení z tělocvičné jednoty v roce 2016 jistě neohrozí soudní řízení týkající se událostí roku 2013, odpověděla, že jedná "v souladu s právní radou, kterou si v této souvislosti vyžádala". 

Zdroje:
Vlastní