Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Zkorumpovaní politici se vzpouzí občanské kontrole. Neváhají ani zastrašovat

Komentář: Zkorumpovaní politici se vzpouzí občanské kontrole. Neváhají ani zastrašovat
Jakub Čech | zdroj: Miloš Nejezchleb

Dva náměstci prostějovské primátorky hrozili mým rodičům žalobou za to, že museli k přestupkovému řízení. Teď bylo ve věci rozhodnuto. Politici porušili zákon tím, že neoznámili střet zájmů. Banální případ by nepřekročil hranice Prostějova nebýt neschopnosti jeho aktérů.

Když jsem v dubnu loňského roku podával oznámení o přestupku na tři radní Prostějova, kteří na jednání městského zastupitelstva při schvalování dotace Dělnické tělocvičné jednotě (DJT) neoznámili, že jsou jejími členy, rozhodně mě nenapadlo, kam se případ vyvine a jaké reakce vyvolá.

Celý problém se přitom týkal jen toho, že radní Pavel Smetana, Zdeněk Fišer a Milada Galářová byli, každý jinou dobu, členy Dělnické tělocvičné jednoty a zapomněli tuto skutečnost oznámit na jednání.

Nejenže takové oznámení pomáhá transparentnosti a úrovni politického rozhodování, ale především je to povinné podle platného právního řádu. A pokud se veřejný funkcionář ke střetu zájmů nepřizná, může za to obdržet pokutu až do výše 50 tisíc korun.

Jen aby bylo jasno, tyto radní ke členství v organizaci s letitou historií rozhodně nevedlo jejich lidumilnost či snad aktivní sportování. Sami přiznávají, že se na činnnosti organizace nikdy nepodíleli.

Na tomto faktu si dokonce postavili argumentaci u přestupkového řízení. Nechtěně tím přiznali, že jejich členství bylo účelové. Oznámit jednou větou, že jsou členy organizace, se však zdálo být větším problémem, než by leckoho mohlo napadnout.

"Protistrana" nemá žádné možnosti

Z projednávání přestupku se nejprve vyloučili úředníci prostějovského magistrátu, neboť se cítili podjatí "vzhledem k loajalitě, kterou cítí k radním města". Spis tak putoval na krajský úřad do Olomouce, kde úředníci rozhodli, že se kauza bude řešit v Přerově. K tomu nakonec i došlo – tamní úřad politiky obvinil a předvolal k podání vysvětlení. Ti s advokátem postupně dorazili. A uspěli.

V červenci bylo řízení zastaveno, tedy došlo k jejich osvobození. Odůvodnění rozhodnutí se dá stručně shrnout tak, že "obviněný se necítí být ve střetu zájmů, správní orgán tedy konstatoval, že není ve střetu zájmů".

Máte pocit, že se ve vašem okolí děje něco, co by si zasloužilo větší pozornost? Podezříváte politiky ve vašem městě či obci z korupce? Děje se vám nebo někomu blízkému bezpráví? Napište nám: redakce@tiscalimedia.cz

Problémem obdobných řízení je, že účastníkem je jen obviněný a na jeho tvrzení tak nemůže "protistrana" reagovat, protože vlastně žádná ani neexistuje. Úřad tak vycházel jen z toho, co na sebe řekli sami radní.

Že je to poněkud nedostatečné dokazování, potvrdil Krajský úřad Olomouckého kraje, když posuzoval můj podnět k přezkoumání osvobozujících rozhodnutí.

Zde narážíme na další potíž pro aktivní občany, která ale nahrává veřejným funkcionářům – jako pouhý oznamovatel jsem se nemohl normálně odvolat. Musel jsem počkat, než rozhodnutí nabude právní moci a poté se doprošovat krajského úřadu, aby provedl dodatečný přezkum z moci úřední.

Poté však začalo nové projednání s výsledkem, který radní minimálně nepotěšil: všichni tři byli uznáni vinnými a dostali pokutu pět tisíc korun. Kromě toho musí uhradit fixní náklady řízení ve výši jednoho tisíce korun.

Vymstily se jim vlastní důkazy

Přitom argumenty, se kterými politici operovali, jsou směšné. V průběhu řízení předložili celou řadu listinných důkazů, mimo jiné i rozhovor Hanáckého Večerníku s prostějovským opozičním zastupitelem Alešem Matyáškem (TOP 09), jehož vyjádřením chtěli dokázat, že na předmětném zastupitelstvu zvedli ruku na znamení toho, že jsou členy tělocvičné jednoty.

"Z výše uvedeného článku je pouze zřejmé, že zastupitel Aleš Matyášek byl přítomen případu, kdy se někteří radní při schvalování dotace DTJ přihlásili ke členství v DTJ, až po výzvě, avšak jméno obviněného (Smetany – pozn. red.) v článku je zmíněno pouze jedenkrát v poznámce redakce, nikoliv ve vyjádření Aleše Matyáška, a navíc ve zcela odlišné souvislosti, kdy zcela chybí zmínka o dni, kdy se zasedání Zastupitelstva města konala," uvedla v odůvodnění rozhodnutí referentka Martina Světlíková, čímž Smetanův důkaz dokonale rozcupovala.

Obdobně Světlíková vyhodnotila také vyúčtování dotace na akci tělocvičné jednoty, když uvedla, že pouze dokládá "fakt, že důsledky dopadu předmětné dotace na neurčitý okruh osob jsou zcela vyloučeny". Tedy že dotace nesloužila neurčenému okruhu osob, jako by sloužila například revitalizace sídliště, ale že byla ku prospěchu konkrétních osob. Náměstkův dokument tak byl naopak vyhodnocen v jeho neprospěch.

Střelba do kolene

Dokonale se radní "střelili do kolene", když na jednu stranu tvrdili, že v žádném střetu nejsou, neboť se akcí tělocvičné jednoty neúčastní a poté řekli, že oznámení o střetu zájmů učinili tím, že zvedli ruku když se jich opoziční zastupitel Jan Navrátil zeptal, kdo je v tělocvičné jednotě.

"Pokud obviněná (Galářová – pozn. red.)  má za to, že zákonnou povinnost  učinit oznámení o střetu zájmů splnila, pak tedy v dané věci, tj. dotaci pro DTJ, pociťovala střet zájmů," konstatovala úřednice Světlíková.

Kromě toho obvinění přišli s tím, že jejich členství v tělocvičné jednotě bylo veřejně známé, protože o tom několikrát psaly noviny nebo že to všichni přítomní zastupitelé věděli, což jednak nemusí být pravda a především v této úvaze se nějak zapomnělo na občany a na jejich kontrolu výkonu veřejné moci, na níž je demokracie poněkud postavena.

Vymkli se kontrole

Kdyby vše skončilo jen u několika návštěv v sousedním okresním městě na radnici, vyšla by z toho skupina komunálních politiků docela dobře. Jenže, v mezičase, než kraj vrátil případ k novému projednání, promeškali ideální příležitost mlčet a podařilo se jim dostat kauzu na stránky celostátních médií, byť z trochu jiné roviny.

V srpnu napsali mým rodičům předžalobní výzvu, že jim vznikly náklady za advokáty mou vinou, protože kvůli mému oznámení museli podávat vysvětlení správnímu orgánu. Takový nárok by sice neměl u soud žádnou šanci, cíl politiků byl ale jiný – zastrašit. Ukázat, že každá občanská iniciativa bude po zásluze potrestána. Ke cti slouží radní Miladě Galářové, že se k tomuto nepřipojila.

Když rodiče náměstkům odpověděli, že jejich předžalobní výzvy jsou absolutně neopodstatněné, přišla odpověď na odpověď, ve které se náměstek Pavel Smetana vypořádává s jednotlivými argumenty společné odpovědi rodičů. Kromě toho ale zabředl i do vlastních úvah.

"Takto to bohužel mnohdy dopadá v situaci, když osoby – a to často nezletilé – bez příslušných právních zkušeností a neznalé elementárních rizik, nejsou tato rizika schopny relevantně zhodnotit a vymknou se zcela kontrole dospělých," poučoval náměstek Smetana.

Ta věta říká vše. A jde velmi dobře vztáhnout na delikty dotyčných. Tak snad si dají politici na "elementární rizika" příště pozor.

Zdroje:
Vlastní