Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Berete na úřadě plat nižší, než byste měli? Můžete si za to sami, vzkazuje ČSSD

Komentář: Berete na úřadě plat nižší, než byste měli? Můžete si za to sami, vzkazuje ČSSD
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Kauza letitého okrádání prostějovských úředníků má nadregionální přesah, i když představitelé sociální demokracie si to nejsou ochotni připustit. Chování k zaměstnancům magistrátu je zarážející o to víc, že se týká komunálních politiků ČSSD, partaje, jejímž cílem bylo hájit zájmy pracujících a dělnického hnutí.

Na prostějovském magistrátě se v posledních měsících řešil velký problém. Úředníci se ozvali proti tomu, že brali od roku 2010 platy o třídu nižší, než na jaké měli nárok dle platného nařízení vlády.

Problém se týkal nemalého počtu lidí a teprve až jeden z nich dokázal nashromáždit stanoviska příslušných institucí, podařilo se dosáhnout vyplacení ušlých částí platů za poslední tři roky zaměstnancům stavebního úřadu.

Jenže vyplácení nižších platů, než na jaké mají úředníci nárok, není ten hlavní problém. Tím je způsob, jakým se k celé záležitosti postavilo vedení úřadu i samotného města.

Odborářka, která se ozvala proti nižším platům, přišla o odbornou agendu a tím se posunula o třídu níž oproti tomu, kde by správně měla být. Alena Rašková (ČSSD) na její písemnou žádost, aby problém začala řešit, to jen postoupila tajemníkovi magistrátu Lubomíru Balášovi. Právě tomu tajemníkovi, který je za celou situaci zodpovědný a který chybná rozhodnutí o zařazení do platových tříd podepisoval.

Baláš si vzpupnou podřízenou předvolal "na kobereček" a úřednice musela vysvětlit, jak se opovážila si stěžovat "až" k paní primátorce. Na jiných odborech v takové atmosféře boj o vyšší plat raději vzdali.

Pane tajemníku, chceš se k tomu vyjádřit?

Skutečná maloměstská fraška ovšem začala, až o záležitosti začali jednat zastupitelé města. Když zazněl dotaz týkající se platového problému z opozičních lavic, primátorka Rašková je šokovala svou bezelstnou odpovědí, kterou se jí podařilo převrátit role oběti a viníka.

"Je teda zajímavé, že právník na stavebním úřadě sedm let neznal nařízení vlády, které ho opravňuje k tomu, aby byl zařazen do vyššího stupně. Pro mě je tohle zarážející," vyjádřila se Rašková. Poté dala prostor k vyjádření člověku, který za špatnými rozhodnutími o zařazení do platových tříd stál.

mo6_04_STMOU-5 Ministryně Věra Jourová před Míčovnou Pražského hradu s Lubomírem Balášem, tajemníkem prostějovského magistrátu, oceněným za práci pro STMOÚ | zdroj: Moderní Obec "Pane tajemníku, chceš se k tomu vyjádřit?" vyvolala Rašková tajemníka Baláše. "Já snad jenom řeknu fakta, že prokazatelně neexistuje nic, co by nasvědčovalo tomu, že zaměstnanci se nějakým způsobem ozývali, že jsou špatně zařazeni," uvedl Baláš.

S tím ale nesouhlasí úředníci, kteří se roky ozývali. "Končívalo to tím, že vedoucí odboru jim sdělil, že nemají nárok. Jednalo se o ústní žádosti, mám podezření, že tyto žádosti se k zaměstnavateli vůbec nedostaly, pouze vedoucí oboru takto utnul debatu o platech," popsal situaci právník stavebního úřadu Radoslav Strouhal s tím, že když se to probíralo na poradách, v zápise se o tom pomlčelo.

A právě toho nyní Baláš umně využil k tomu, že jakékoliv žádosti úředníků z minulosti sebejistě popírá.

Strejcovské způsoby

Balášův kolega, vedoucí stavebního úřadu Jan Košťál, který na zmíněných poradách byl, tomu všemu nasadil korunu tím, že začal argumentovat nejednoznačností právní úpravy a vyjmenováním městských úřadů, kde se o zařazení podřízených radil.

Až opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09) mu musel vysvětlit, že v žádném ze zmíněných měst nejsou příslušní k pravomoci vykládat zákony. "Pokud jsou pochybnosti o nějakém právním výkladu, tak to neřešíme takovým tím strejcovským způsobem, že se zeptám kamaráda, ale ptám se na orgánu, který je k tomu kompetentní," vyjádřil se na plénu zastupitelstva Matyášek.

Diskuze nakonec žádný výsledek nepřinesla, což se ani očekávat nedalo. „Paní primátorka nám zde řekla, že je nejvíc překvapená z toho, že právník stavebního úřadu se sedm let neozval. Já vám řeknu, z čeho jsem překvapený já – že tady sedí nekompetentní tajemník, který dovolí, aby lidé, kteří pod ním pracují, byli dlouhodobě okrádáni o peníze," rozčílil se nezávislý zastupitel František Švec.

Vedení ČSSD mlčí

Průběh zastupitelstva je ale velice příznačný pro celý problém. Nejde o jednoho šéfa úředníků, který jim přisuzuje nižší platy, ale o systematické pošlapávání práv zaměstnanců s plným vědomím politiků prostějovské sociální demokracie.

Je celkem logické, že členové vedení sociální demokracie nekomentují všechny excesy svých komunálních politiků. Jednak by jim tím přidávali na relevanci a čistě prakticky to ani není v lidských silách.

Tento případ ale není jeden z mnoha problémů regionálních politiků ČSSD. Týká se tématu, které by mělo být této straně bytostně vlastní – ochrana práv zaměstnanců a šikana odborářů.

Sociální demokraté v Prostějově participují na něčem, proti čemu by měli protestovat. Okrádání úředníků, následně jejich šikana, zastrašování a nakonec záměna oběti za viníka, to vše už si o stanovisko "shora" přímo říká. Přestože k tomu byli lidé z vedení sociální demokracie několikrát vyzváni, mlčí. A mlčí i jejich tiskové oddělení, zatímco jejich prostějovská politička vysvětluje, že za nižší platy může zaměstnanec.


Zdroje:
Vlastní