Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Články autora

Jakub Čech

Magazín

Spádovou turistiku drží při životě formalismus úřadů

Jakub Čech 22. 5. 2023
Městská část Praha 6 před časem oznámila, že chce bojovat se spádovou turistikou, tedy s praxí, kdy někteří rodiče účelově přehlašují své děti na fiktivní adresy, aby mohly chodit do kvalitnější základní školy. Proč městská část naráží na nepochopení ze strany ministerstva a řady právníků?
Magazín

Bez regionálních novinářů není funkční demokracie

Jakub Čech 20. 7. 2022
Regionální novinařina bývá neprávem podceňovaná. Proč je důležitá a jaké jsou její současné problémy?
Magazín

Privatizace přijímacích zkoušek na vysoké školy: Bohatství rodiny rozhoduje a Scio profituje

Jakub Čech 30. 5. 2022
Na přijímací zkoušky na vysoké školy si společnost Scio vybudovala monopol. Dělá ale vše pro to, aby o přijetí na školu, a tím i o budoucím životě uchazečů rozhodovaly výhradně peníze, a tedy sociální status uchazeče a jeho rodinné zázemí. Z administrace přístupu ke vzdělání se stal nekompromisní byznys, nerovnost v přístupu ke vzdělání se před branami vysokých škol dál prohlubuje. Je to ještě legální?
Magazín

Když právníci nerespektují rozhodnutí soudu: Kde je hranice svobody projevu advokátů?

Jakub Čech 9. 5. 2022
Česká advokátní komora prohrála spor s advokátkou Klárou Samkovou o to, jestli se Samková dopustila kárného deliktu, když proklela tureckého velvyslance. Komora už ale vydala prohlášení, že rozsudek Městského soudu v Praze nehodlá respektovat. Lze trestat advokáty za jejich veřejné projevy?
Magazín

Žijeme v době mravního úpadku, říká divadelnice a pedagožka

Jakub Čech 11. 2. 2020
Z Prostějova je mrtvé město, lidem je lhostejné, co se tu děje, povzdechla si v rozhovoru pro Tiscali.cz dáma, která je díky své divadelní a pedagogické činnosti na Prostějovsku skutečný pojem.
Magazín

Továrna na řidičáky: Podvodné zkoušky a komisař nezákonně ve funkci

Jakub Čech 12. 9. 2019
Čtvrtá největší autoškola v republice Autoškola Kalvoda se rozhodla čelit neúspěchům žáků u zkoušek pro získání řidičského oprávnění po svém. O udělení průkazu rozhoduje zkušební komisař Jaroslav Kalvoda coby úředník v třítisícovém městě Konice. Ve funkci je nezákonně a stejně takové jsou i zkoušky. Střet zájmů je patrný na první pohled. O kauze v regionu "všichni vědí", ale nikdo se jí nevěnoval do hloubky.
Magazín

Úředníkovi, který sexuálně obtěžoval podřízené, hrozí až deset let

Jakub Čech 26. 8. 2019
Šéf stavebního úřadu prostějovského magistrátu Jan Košťál proslul sexuálním obtěžováním svých podřízených i kreativním přístupem k vykládání zákonů, povolování staveb a obcházení účastníků stavebního řízení. Jak jsme zjistili, teď je obžalovaný v souvislosti s povolením fotovolatické elektrárny. Košťálovi hrozí až desetileté vězení, přesto zůstává ve funkci.
Magazín

Neprůstřelný úředník: Drží si židli navzdory četným průšvihům

Jakub Čech 31. 1. 2019
Co všechno si může úředník ve veřejné správě dovolit, a přitom se stále držet ve funkci?