Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Jako na houpačce: Evropské ceny energií zase padají

Jako na houpačce: Evropské ceny energií zase padají
Ceny energií vystřelují vzhůru a zase padají. | zdroj: Profimedia

Evropské ceny energií v úterý ráno výrazně poklesly. Analytici to dávají do souvislosti s tím, že Evropská unie zvažuje opatření, která mají zmírnit energetickou krizi a zarazit další zdražování energií.

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, klesla dopoledne až o 26 procent a nizozemský plyn o 11 procent, píše agentura Bloomberg.

V pondělí cena německé elektřiny, byť jen na chvíli, poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh).

Obchodníci vybírají královské zisky

„Ceny elektřiny i plynu dnes klesají. O důvodech propadu můžeme pouze spekulovat. Obchodníci mohou reagovat na úsilí evropských politiků situaci řešit. Na výprodeji se může podílet také výběr zisků účastníků trhu po dosažení tisícieurové úrovně,“ řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček. 

Evropská unie se chystá krátkodobě zasáhnout, aby zmírnila prudce rostoucí náklady na elektřinu, které podporují inflaci a zvyšují riziko recese. Plynové zásobníky se také rychle plní, což přináší určitou úlevu.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely musí unie oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Síkela jako zástupce země předsedající unii svolal na 9. září mimořádné setkání ministrů zodpovědných za energetiku. Projednávat se má návrh na stanovení maximální ceny plynu pro paroplynové elektrárny.

Úleva. Ale na jak dlouho?

Deník El País dnes napsal, že Španělsko se chystá na schůzce navrhnout, aby byl její systém zastropování cen elektřiny rozšířen na celou unii a aby byly omezeny ceny emisních povolenek.

Ceny jsou v posledních dnech mimořádně nestabilní také proto Gazprom plánuje od 31. srpna na tři dny uzavřít plynovod Nord Stream do Německa kvůli údržbě.

Ranní pád cen elektřiny i plynu proto může být nejspíš jen dočasný. Naznačuje to i fakt, že kolem poledne byla část ztrát smazána.

Zdroje: