Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Šokující cena elektřiny na pražské burze: téměř 25 000 korun za megawatthodinu

Šokující cena elektřiny na pražské burze: téměř 25 000 korun za megawatthodinu
Bez komentáře. | zdroj: Profimedia

Evropské trhy s elektřinou zachvátila panika. Zasáhla i pražskou burzu.

Cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok v pondělí přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh).

Na twitteru to oznámila středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) sídlící v Praze. Nad tuto hranici se dostala také velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce.

Cena tak je na desetkrát vyšší úrovni než na počátku loňského září, kdy poprvé přesáhla 100 eur za MWh.

Fiala a Scholz: Chceme evropské řešení. Ale jaké?

Nynějšího rekordu dosáhla v den, kdy se v Praze setkal premiér Petr Fiala s německým kancléřem Olafem Scholzem. PO dvouhodinové schůzce oznámili, že se shodli na nutnosti celoevropského řešení, které by snížilo ceny elektřiny. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po zhruba dvouhodinové schůzce. Neřekli však na jakém.

„Shodli jsme se na tom, že je potřeba najít celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny, které určitě neodpovídají nákladům na výrobu a dosahují výše, která není přijatelná. Současné ceny za elektrickou energii jsou neospravedlnitelné,“ prohlásil Fiala.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela svolal na pátek 9. září mimořádnou evropskou radu pro energetiku. Trh s energiemi přestal podle něj fungovat. Evropa podle něj musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny, rada bude projednávat návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny.

O nutné reformě trhu s elektřinou v pondělí mluvila také předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. „Pracujeme na krizové intervenci a na strukturální reformě trhu s elektřinou. Potřebujeme pro elektřinu nový model trhu, který skutečně funguje,“ prohlásila na konferenci Bledského strategického fóra.

Ceny ženou nahoru plynové elektrárny

Růst cen elektřiny a plynu je důsledkem omezení a přerušování ruských dodávek plynu do Evropy.

Současné rekordní ceny na energetických burzách se sice týkají jen části právě dodávané elektřiny, ovlivňují už i obchody do budoucna, prostřednictvím kterých výrobci prodávají většinu produkce.

Důležitou roli u tvorby ceny pro konečné spotřebitele přitom hraje princip, podle kterého se cena veškeré v určitou dobu dodané elektřiny odvíjí od nejdražšího právě využívaného zdroje. Tím jsou nyní kvůli cenám využívané suroviny paroplynové elektrárny.

 

Zdroje: