Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Pro Rusa obviněného ze spolupráce s českou rozvědkou žádá prokurátor 24 let vězení

Pro Rusa obviněného ze spolupráce s českou rozvědkou žádá prokurátor 24 let vězení
Ivan Safronov během soudního líčení gestikuluje se svým obhájcem. | zdroj: Profimedia

Prokurátor navrhl trest 24 let vězení pro ruského novináře, poradce šéfa Roskosmosu Ivana Safronova, který je obžalován z vlastizrady za spolupráci s českou rozvědkou.

Napsala to v úterý agentura TASS, která se odvolává na sdělení moskevského městského soudu. „Zástupce obžaloby požádal soud, aby Safronova uznal vinným z vlastizrady a uložil mu trest 24 let odnětí svobody v nápravném zařízení s přísným režimem,“ cituje agentura z vyjádření soudu.

Safronov od počátku jakoukoliv vinu odmítá. Obvinění přičítá snaze tajné služby o výrobu špionů, když ty skutečné je těžké dopadnout.

Safronova zatkla v červenci 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tajná služba tvrdí, že novináře v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. Safronov podle ní předával tajné informace o dodávkách ruských zbraní postsovětským státům, na Blízký východ, do Afriky a na Balkán a tyto informace by prý státy NATO mohly použít proti bezpečnosti Ruska.

Podle vyšetřovatelů měl novinář také předávat informace o působení ruských vojáků v Sýrii politologovi Demurimu Voroninovi, který je prý přeposílal německé tajné službě.

Voronin podle vyšetřovacího spisu platil Safronovovi za poskytnuté údaje 248 dolarů (asi 6000 korun). V obvinění se píše, že dopouštěl trestních činů kvůli odměně.

Server Meduza upozornil, že veškeré informace, jejichž předání české a německé rozvědce klade obžaloba Safronovovi za vinu, se dají najít v otevřených zdrojích.

Zdroje: