Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Komentář: Stany, pivo, festivaly: Jsme jako vy, vzkazují politici a hrají divadlo

Komentář: Stany, pivo, festivaly: Jsme jako vy, vzkazují politici a hrají divadlo
Zátiší Dominika Feriho s ToiToikou | zdroj: Facebook

Ani o letních měsících nemohou politici zapomenout na své voliče. Oslovují je různě. Jejich představivost nezná mezí. Někdo zkouší poezii a objímání voliček, jiní spí pod stanem a pijí pivo či slivovici. Léto je tu a politici se snaží uvolnit.

Léto neléto volby se blíží a představitelé politických stran a hnutí musí i v době dovolených hledat způsoby, jak oslovit voliče. Zkouší to prostřednictvím sociálních sítí, ale také přímo v terénu, na festivalech a dalších rozličných akcí, kde se pokouší o kontakt s občany. Hon na voliče se však neobejde bez notné dávky podivností a trapnosti.

Především jde o to se uvolnit. Působit lidsky. Ukázat, že politik je taky jenom člověk, v létě vyrazí s dětmi pod stan a žízeň zchladí pivkem, sám ze sebe si udělá srandu a nebere se smrtelně vážně.

Ostatně proč ne. Trocha civilnosti nemůže škodit, pokud to ovšem nepůsobí jako parodie. Ve snaze přiblížit se lidu a ukázat, že politik je lidská bytost z masa a kostí, která chodí třeba i na záchod, však zachází tak daleko, že si nelze nepoložit otázku, zda v návalech horka a slunečního žáru nechytili úpal.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda hnutí STAN Petr Gazdík spolu vyrazili pod stan na karlovarský filmový festival. Aby stvrdili koaliční spojení, své facebookové profily zaplnili fotkami ze společného stanování. Dva muži, dvě děti a stan. 

Lidovci dokonce o celé akci se svým předsedou natočili video, kterému vévodí scénka, jak Bělobrádek s Gazdíkem staví stan a následně spolu sedí v kempu s půllitry piva před sebou a Gazdík vtipkuje o tom, že ho jako předsedu STANu těší, že spolu budou pod stanem.

zdroj: YouTube.com

Ostatně to samé vypíchl Gazdík i ve svém facebookovém postu: "Pavel Bělobrádek je prý dnes pod STANem :D". Není nad to, když politik řekne vtip.  

Předseda lidovců ve svém komentáři na Facebooku zašel ještě dál: "S Petrem Gazdíkem jsme se spolu v K. Varech i vyspali. V kempu. Stan jsme spolu postavili, s dětmi jsem musel šermovat, tak to bylo víc na něm, pak i pivo jsme si dali... :D?" Chtělo by se dodat, že není nad to utužovat politická spojenectví nad kvašeným mokem, otázka je, zda se na to má dívat volič.

Rebelové s pivem

Místopředsedové lidovců a starostů Marian Jurečka a Vít Rakušan přišli s jiným nápadem, jak na prahu dovolených upoutat voliče a připravit jim zážitek odpovídající letním měsícům. Natočili klip parodující předvolební foglarovský spot svých předsedů. Oba pánové v něm doslova řádí. Běhají, skáčou přes překážky a na závěr to samozřejmě neváhají zapít sklenicí velkého oroseného piva.

"Jistě jste zaregistrovali klip, ve kterém účinkovali předsedové Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek. Hezky spolu běhali, hopskali, už jako kluci... Trochu jsme jim s Marianem Jurečkou, místopředsedou lidovců, záviděli. Tak jsme se pustili do druhé verze. Nízkonákladovka. Takhle po práci jsme si zaběhali. A protože jsme rebelové, můžeme i pít...," komentoval to na svém facebookovém profilu Rakušan. Až na to, že pít umí i BělobrádekGazdíkem.

zdroj: YouTube.com

S familiárním komentářem sdílel video i Jurečka: "S Vítem Rakušanem jsme to trošku rozeběhli, když Vítek tak chtěl a já mám včil natrénováno :)." Zkrátka mezi lidovci a starosty žádné suchary nenajdeme.

Také volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek se nenechal zahanbit a natočil video. Sice v něm neběhá, ani nestaví stan, ale aspoň se v něm dozvíme, jak probíhalo focení na kampaň.

Spot stejně jako focení působí profesionálně. Ministr zahraničí to ovšem trochu zkazil tím, že na videu mluvil: "Tím, jak jsem měl být veselý na těch fotkách, tak mě nutili vyprávět veselé historky. No, a to mě vedlo k tomu, že jsem tady vyprávěl různé historky, jak jsem se zranil při různých sportech a myslím, že tady byla dobrá atmosféra, že to moje vyprávění o utrpení pomohlo vytvořit tu příjemnou atmosféru..."

Zaorálek zdůraznil, že by chtěl, aby volební kampaň ČSSD byla uvolněnější a aby byli méně oficiální. Snaha se cení, zatím ale Zaorálek o uvolněné kampani hlavně vypráví, ještě ji začít dělat.

Video z focení je hezká věc, ale koho zajímá, že volební lídr navštívil fotografa a vyprávěl mu tam historky o tom, při jakém sportu se zranil? Může na to Zaorálek utáhnout voliče? Není nakonec snaha působit lidsky při focení na kampaň postavená na hlavu? Může to Zaorálka přiblížit občanům? Kolik z nich se asi chodí fotit na kampaň?

Čůrání a poezie

Videa točí i teplický radní a kandidát TOP 09 do sněmovny Dominik Feri. Na jednom vypráví skautům, jak je v Karlovarském a Ústeckém kraji nejvíc exekucí v republice. "Na severu Čech se volí komunisti, volí se tam Zeman a volí se tam ANO, prostě takový ty typický místa pro peklo." Následuje scénka se skautkou, které se Feri zeptá: "Odkaď si?" a ona mu odpoví "Z Ústí nad Labem", načež ji Feri s lítostivým výrazem ve tváři obejme. Není nic lepšího než objímat občany z potížemi stižených regionů.

zdroj: YouTube.com

Teplický radní nezaostává ani za Andrejem Babišem, stejně jako on se nechal vyfotografovat, jak močí na hudebním festivalu do venkovních pisoárů. Feri svou fotku dokonce doprovodil básní: 

"Festivalová poezie:

Je to kchámpaň
Česká televize
Kalousek
je to kchámpaň"

Zřejmě se pokoušel dělat si legraci z šéfa hnutí ANO. Pokoušel...

To předseda ODS Petr Fiala na to jde od lesa. Fotí se s historikem Jiřím Pernesem, který byl svého času v čele Ústavu pro studium totalitních režimů. Fiala se kření a působí nezvykle sympaticky, těžko říct, zda se těší na slivovici, kterou má Pernes v ruce, anebo zda už historik drží jen prázdnou láhev.

Po přečtení doprovodného komentáře k fotografii to není těžké uhodnout: "Známý historik Jiří Pernes, který za nás loni kandidoval do Senátu, píše nejen zajímavé knihy. Umí i jiné věci. Třeba nejlepší slivovici, s níž vyhrál pohár. A zaslouženě! Mohu posoudit, na příjemné akci jsme ji včera v Kobeřicích u Brna ochutnali. Pozornost věnujte i tričku pana docenta. Jde o nejnovější moravský folklorní motiv. Použitý jazyk sice místy vytlačuje češtinu, ale všechny, kdo se obávají moravského separatismu či dokonce nacionalismu, ujišťuji, že moravština to není :)."

Víno a makrela

To Miroslav Kalousek zůstal věrný tradici, v rámci státního svátku připomínajícího příchod Cyrila a Metoděje navštívil Velehrad a na svém facebookovém účtu zopakoval už mnohokrát řečenou narážku na slovanské věrozvěsty: "Jako každý rok jsme se sešli na Velehradě. Uctili jsme památku dvou imigrantů, kteří navždy změnili kulturní vzorce našeho chování."

Bohuslav Sobotka kandidující jako jednička na jižní Moravě se sice nezdá, ale Twitter má plný fotografií z cest po kraji. V porovnání s ostatními politiky jeho příspěvky působí trochu obyčejně, ale hlavní sdělení je jasné: potkává se s lidmi a zajímá se o svůj region. Jeho tweety možná místy zní jako reklamní slogany propagující jednotlivá města a lokální produkty, ale proč ne, pořád je to méně trapné, než co předvádí jiní.

"V jihomoravském Sedleci nedaleko Mikulova dělají opravdu výborná vína, společně se stovkami spokojených návštěvníků gratuluju!," píše Sobotka. Na jiném místě pro změnu láká: "Pokud si chcete dát dobrou makrelu na grilu podle spec.receptu místních rybářů, doporučuji navštívit Rybářský karneval v Moravském Krumlově."

Konec léta je v nedohlednu, takže uvidíme, s čím kdo ještě přijde. Chtělo by to třeba nějaké to koupání na nuda pláži.

Zatím to vypadá, že snaha přiblížit se voličům bez ohledu na to, jak to působí navenek, nezná mezí. Trochu to navozuje dojem, že se většina politiků snaží napodobit způsob, jakým se prezentuje Andrej Babiš. Jen jim to moc nejde, ale třeba se to pod vlivem deště zlepší. Zchladit hlavy neškodí.

Zdroje:
Vlastní