Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fico se postavil na Putinovu stranu, píší ukrajinská média o premiérově řeči

Fico se postavil na Putinovu stranu, píší ukrajinská média o premiérově řeči
Ficova vláda při jmenování; ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská vlevo po boku premiéra | zdroj: Profimedia

Slovenský premiér Robert Fico se postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého podle něj na Západě neprávem démonizují, okomentovala ukrajinská agentura Unian sobotní projev předsedy slovenské vlády k druhému výročí války, rozpoutané vpádem ruských vojsk na Putinův rozkaz. "Slovenský premiér si myslí, že válka Ruska 'začala běsněním ukrajinských neonacistů'," pozastavil se v titulku na svém webu deník Ukrajinska pravda. Slovenský premiér mezitím oznámil, že v pondělí před svým odjezdem do Paříže na summit o pomoci Ukrajině svolá bezpečnostní radu státu a vládu.

"Důvod porady je jasný. Včera (v sobotu) jsem při příležitosti druhého výročí války na Ukrajině řekl, že strategie Západu ve válce na Ukrajině selhala," sdělil dnes Fico. Vyjádřil také své obavy z toho, že Západ bude svou další podporou Ukrajiny přispívat k eskalaci konfliktu, namísto aby představil "smysluplný mírový plán".

Summitu pořádaného francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se zúčastní německý kancléř Olaf Scholz, britský ministr zahraničí David Cameron, polský prezident Andrzej Duda či nizozemský premiér Mark Rutte. Českou delegaci povede premiér Petr Fiala.

"Fico se postavil na obranu Putina," napsala ukrajinská agentura Unian o Ficově sobotním vystoupení. "Slovenský premiér neuvedl vůbec nic konkrétního o tom, za jakých podmínek může být uzavřen mír mezi Ukrajinou a Ruskem," dodala k pasáži Ficova projevu, ve kterém kritizoval Evropskou unii, že jen podporuje "vzájemné zabíjení Slovanů", ale nevyužívá svou váhu pro okamžité příměří.

Ukrajinska pravda připomněla i další Ficova vyjádření před lednovou schůzkou s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem v Užhorodu, především tvrzení, že Ukrajina se bude muset podstoupit část svého území Rusku a že v Kyjevě se vede naprosto normální život.

"V záplavě vyjádření podporujících zabíjení Ukrajinců a Rusů a naivního přesvědčení, že konflikt na Ukrajině má jen vojenské řešení, se mi zdá vhodné říci při příležitosti druhého výročí války na Ukrajině i něco jiného," prohlásil Fico na úvod svého sobotního projevu.

V něm tvrdil, že Západ si nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje. Rusko podle něj není na kolenou, ani politicky ani ekonomicky, ve válce dosáhlo větších územních zisků než Ukrajina a také přizpůsobilo vojenskou výrobu novým podmínkám. Jediné, co podle Fica válka přináší, jsou tisíce zabitých a zmrzačených Ukrajinců a Rusů. Válka představuje porušení mezinárodního práva, avšak podle něj začala již v roce 2014 "řáděním ukrajinských neonacistů".

Právě potřebou "denacifikovat" sousední zemi odůvodňoval Putin svůj rozkaz ke vpádu vojsk na Ukrajinu, přestože krajní pravice na Ukrajině podle výsledků voleb sehrává jen okrajovou roli. Ruská invaze rozpoutala nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války, trvající již déle než dva roky.

Fico také kritizoval Evropskou unii, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruského vpádu na Ukrajinu zařadil také údajné nenaplnění slibů, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ, a prohlásil, že případný vstup Ukrajiny do NATO představuje dobrý základ pro třetí světovou válku. Na řečnickou otázku, co bude za rok, si sám odpověděl, že se ještě více zaplní ukrajinské a ruské hřbitovy a zase zazní "tupé projevy", jak Ukrajina bojuje za svobodu a nezávislost Slovenska.

Zdroje: