Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

‚Řeknu jim, že zbraně od nás neuvidí a že do NATO nepatří‘. Fico se chystá na Ukrajinu

‚Řeknu jim, že zbraně od nás neuvidí a že do NATO nepatří‘. Fico se chystá na Ukrajinu
Robert Fico. Ukrajinci nedostanou ani vzduchovku. | zdroj: Profimedia

Slovenský premiér Robert Fico v sobotu prohlásil, že příští týden předsedovi ukrajinské vlády Denysu Šmyhalovi předá v Užhorodu seznam humanitární pomoci, kterou je Slovensko ochotné Ukrajincům poskytnout.

V rozhlasovém rozhovoru se zároveň Fico vyslovil (od 31. minuty) nejen proti dodávkám zbraní a munice napadené zemi ze skladů slovenské armády, ale také proti přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance, které hodlá vetovat. Ukrajinu označil za zkorumpovanou zemi, ve které se ztrácí západní pomoc, a jako nereálné odmítl snahy osvobodit území okupovaná Ruskem.

„Jdu (na jednání se Šmyhalem) s humanitární pomocí. Potvrdím, že žádné zbraně nedostane, pokud jde o slovenskou armádu a státní zásoby, a řeknu mu, že jsou věci, na které máme úplně, ale úplně jiný názor,“ prohlásil Fico. „Řeknu mu, že jsem proti členství Ukrajiny v NATO, že ho budu vetovat a blokovat,“ řekl slovenský premiér.

Deník Ukrajinska pravda výroky komentoval jako „skandální“.

Předseda opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka označil Ficovy výroky o Ukrajině za bezcitné a vulgární. Ficovi podle vůdce opozičního předáka chybí základní lidská empatie a geopolitický kompas. „Stydím se za takového premiéra,“ prohlásil Šimečka.

Fico v rozhovoru pravil, že je nutné Ukrajině říci, že je jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě a nikdo neví, kolik z poskytované západní pomoci se ztratí někde v polovině cesty. A to je Ukrajina podle Ficova názoru od roku 2014 „pod totální kontrolou a vlivem Spojených států“.

Fico se setká se Šmyhalem ve středu.

Zdroje: