Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Sme o Ficově návštěvě v Česku: Slovenský premiér urazil, protože chtěl

Sme o Ficově návštěvě v Česku: Slovenský premiér urazil, protože chtěl
Petr Fiala a Robert Fico | zdroj: Czech News Center / Rusinova Maria / CNC / Profimedia

Slovenský premiér Robert Fico dobře ví, že návštěva sousedů, byť je nepřátelská, nezdvořilá a vysloveně propagandistická, jaká byla ta jeho, vztahy dvou zemí nenaruší. Přežily totiž také rozdělení a následný odlišný vývoj, jeden návštěvník na tom nic nezmění, napsal dnes slovenský list Sme k páteční oficiální cestě Fica do České republiky po jeho říjnovém jmenování předsedou nové slovenské vlády.

Výroky o vyprázdněnosti česko-slovenských vztahů Fico podle listu kritizoval předchozí slovenské představitele, že to nedělali dobře, ale i současné vrcholné politiky Česka. Sme poukázalo na soulad mezi prezidenty obou zemí, Petrem Pavlem a Zuzanou Čaputovou, a uvedlo, že český premiér Petr Fiala si dobře rozuměl se svým někdejším slovenským kolegou Eduardem Hegerem.

„Když Fico kritizuje své předchůdce, budiž, přijít ovšem k sousedům na úvodní návštěvu se vzkazem, že se nestarali o vzájemné vztahy korektně, to si žádá velkou dávkou drzosti,“ uvedl list.

Setkáními s českým exprezidentem Milošem Zemanem, předsedou opozičního hnutí ANO a expremiérem Andrejem Babišem či šéfem neparlamentní strany Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřichem Rajchlem, která pořádala několik demonstrací zaměřených proti vládě, Fico podle Sme ukázal, jaké personální obsazení si přeje pro hlásanou obnovu vztahů mezi oběma zeměmi.

„Nedočkavost, s jakou se Fico třese, aby už Česko mělo jinou vládu, byla momentem hluboké trapnosti. Jeho voličům a sympatizantům to nepochybně udělalo dobře. Chtěl urazit, urazil,“ napsal deník. Dodal, že pokud chtěl Fico ukázat v Praze všechny stereotypy o slovenské malosti, podařilo se mu to a Češi si alespoň mohli užívat oblíbenou roli těch zralejších a vyspělejších.

Zdroje: