Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fico a Orbán odmítají migrační pakt i zrušení práva veta v EU

Fico a Orbán odmítají migrační pakt i zrušení práva veta v EU
Robert Fico a Viktor Orbán | zdroj: TASR / Profimedia

Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt EU i zrušení práva veta členských států evropského bloku, řekl slovenský premiér Robert Fico po dnešní schůzce s maďarským kolegou Viktorem Orbánem v Budapešti. Orbán před novináři na společné tiskové konferenci doplnil, že pro obě země je důležitá suverenita. Fico rovněž prohlásil, že bude tlačit na českého premiéra Petra Fialu, aby co nejrychleji svolal jednání premiérů Visegrádské skupiny (V4).

„Odmítáme formu migračního paktu, že nám bude někdo přikazovat, že buď přijmeme migranty, nebo zaplatíme pokutu,“ uvedl Fico. Dodal, že státy by měly mít možnost samy se rozhodnout o formě pomoci ohledně uprchlíků.

Státy EU a europoslanci se v prosinci po letech vyjednávání shodli na pravidlech, která mají přinést efektivnější vyřizování azylových žádostí i návraty odmítnutých žadatelů a rovněž posílit odpovědnost všech zemí za zvládání migrace v unii.

„Pro obě země je důležitá suverenita. Ze strany Maďarska nemáme radost z iniciativ z Bruselu o vytvoření superstátu a vůbec nemáme radost z iniciativ, které chtějí legitimizovat nelegální migraci,“ řekl Orbán. Vyjádřil vděk Slovensku za to, že dlouhodobě vysílá své policisty na jih Maďarska k ochraně vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob.

Fico, kterého s Orbánem spojuje odmítavý postoj k poskytování vojenské pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi, také řekl, že bude vyvíjet tlak na českého premiéra Fialu, aby Česko jako předsedající země visegrádské čtyřky co nejrychleji svolalo jednání předsedů vlád této skupiny. Do ní kromě Česka, Slovenska a Maďarska patří ještě Polsko. „Považuji za velkou tragédii, že V4 byla úmyslně znefunkčněna,“ prohlásil Fico.

Bratislava a Budapešť podle něj odmítají zrušení práva veta členských států při těch rozhodováních v institucích EU, při kterých se vyžaduje jednomyslnost.

Z Ficova vyjádření také vyplynulo, že Slovensko a Maďarsko s nevolí sledují tlak na své vlády ze strany unijních institucí. V této souvislosti Fico zmínil chystanou rezoluci Evropského parlamentu ve věci záměrů slovenské vlády na změny v trestním zákoníku včetně zrušení úřadu speciální prokuratury. Maďarsko je zase s EU ve sporu ohledně dodržováním principů právního státu. Podle Fica Orbán bojuje za národně-státní zájmy Maďarska a Slovensko nebude souhlasit s případným návrhem odebrat Maďarsku hlasovací práva v EU.

Orbán nechce, aby EU podporovala Ukrajinu ze svého rozpočtu

Maďarsko nechce, aby Evropská unie finančně podporovala Ukrajinu ze svého rozpočtu, Budapešť je ale připravena pomoci Kyjevu z vlastních peněz, řekl dále Orbán. Postavil se také proti případné pomoci Ukrajině ze společného úvěru EU a pohrozil, že na únorovém mimořádném summitu EU stejně jako loni v prosinci návrh na navýšení unijního rozpočtu na období let 2024 až 2027 a uvolnění dalších 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) pro Kyjev zablokuje. Fico Orbánovy návrhy podpořil.

„Pokud chceme pomoci Ukrajině, tak to musíme učinit tak, abychom nezpůsobili škodu Evropské unii. Dát 50 miliard eur znamená porušit zásady hospodaření EU. Pokud chceme poskytnout finance Ukrajině, tak mimo rozpočet EU,“ uvedl Orbán na společné tiskové konferenci s Ficem. Dodal, že když v této záležitosti nedojde v EU k dohodě, bude „nucen tento proces zastavit“.

Orbán se postavil také proti návrhům ohledně společného úvěru EU, ze kterého by byla podporována Ukrajina. Dodal, že maďarský příspěvek k pomoci Ukrajině by Budapešť poskytla Kyjevu z vlastního rozpočtu.

Fico řekl, že Slovensko bude zmíněné návrhy Budapešti podporovat. Zopakoval, že podle něj nemá konflikt na Ukrajině vojenské řešení. Ukrajina se od předloňského února brání vojenské invazi Ruska. „Ztratila se schopnost ukrajinské armády vést rovnocenný souboj s Ruskou federací. Mrzí mě, že se Slované zabíjejí kvůli geopolitickým zájmům, které probíhají na tomto území,“ řekl Fico.

Slovenského premiéra spojuje s Orbánem odmítavý postoj k dodávkám zbraní a dalšího materiálu Ukrajině, kterou vojensky podporují například Spojené státy a vícero evropských zemí.

Zdroje: