Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Rušení elitní složky prokuratury nemá s evropským právem nic společného, hájí se Fico

Rušení elitní složky prokuratury nemá s evropským právem nic společného, hájí se Fico
Robert Fico | zdroj: Profimedia

Rušení úřadu speciální prokuratury (ÚSP) na Slovensku nemá nic společného s evropským právem ani s právním státem, uvedl dnes v tiskovém prohlášení slovenský premiér Robert Fico. Návrhy jeho vlády na změny v trestním právu včetně zrušení ÚSP, který v zemi dohlíží na vyšetřování nejzávažnější kriminality a také různých kauz z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), analyzuje exekutiva Evropské unie.

Komisař pro spravedlnost Didier Reynders ve středu řekl, že Evropská komise nebude váhat zasáhnout proti Slovensku jakýmkoli způsobem včetně omezení fondů, pokud by slovenské kroky v oblasti právního státu porušovaly pravidla EU.

„Mrzí mě ovšem, že komisař úmyslně neuvedl důvody, pro které vláda SR přistupuje ke zrušení ÚSP. Nebudu nyní komentovat jeho pohnutky zamlčet tato závažná fakta,“ komentoval Fico vystoupení Reynderse před poslanci Evropského parlamentu.

Slovenský premiér zrušení ÚSP, který v zemi funguje od roku 2004, opakovaně zdůvodňuje údajným porušováním lidských práv a také „zvěrstvy“ ze strany prokurátorů ÚSP. Proti tomuto elitnímu útvaru prokuratury začal Fico vystupovat ještě jako opoziční politik v uplynulých třech letech, kdy policie pod dohledem ÚSP obvinila v různých případech desítky bývalých vysokých úředníků, představitelů justice či podnikatelů. Někteří z nich mají podle slovenských médií vazby na Směr-SD.

Fico v souvislosti se středečním jednáním Evropského parlamentu o právním státě na Slovensku a dřívějším dopisem skupiny slovenských europoslanců zaslaném Evropské komisi v této záležitosti opět slovně zaútočil na slovenskou opozici. „Je doslova neuvěřitelné, že slovenští europoslanci žádají EK, aby potrestala Slovensko nevyplacením evropských fondů, věříce, že to poškodí slovenskou vládu v očích veřejnosti. Takové věci nedělají ani krysy. Škodit vlastní zemi ve jménu politického souboje mohou jen bezcharakterní protislovenská individua,“ uvedl Fico.

Výpady proti opozici nešetřil Fico už ve středu před odjezdem do Bruselu na summit EU-Západní Balkán a na schůzku státníků členských zemí evropského bloku. Opoziční představitelé jeho kritiku odmítli. Od minulého týdne slovenská opozice opakovaně svolala protivládní demonstrace, kterých se zúčastnily tisíce lidí.

profimedia-0829210887 Protivládní demonstrace na Slovensku | zdroj: Profimedia

Zrušení ÚSP a například snížení trestů za korupci a ekonomickou kriminalitu chce Ficova vláda prosadit ve zrychleném legislativním řízení tak, aby speciální prokuratura zanikla už k polovině ledna příštího roku. Tyto návrhy sněmovna sice zařadila do programu probíhající schůze, zatím o nich ale nezačala jednat. Opoziční poslanci ve snaze oddálit debatu a hlasování sněmovny o těchto návrzích se začali hromadně hlásit do rozpravy k jiným projednávaným návrhům a průběh schůze zpomalili také tím, že ve větších počtech reagují na vystoupení svých kolegů.

Evropská komise zasáhne proti Slovensku, pokud Ficovy kroky poruší právo EU

Evropská komise nebude váhat zasáhnout proti Slovensku jakýmkoli způsobem včetně omezení fondů, pokud by kroky vlády Roberta Fica v oblasti právního státu porušovaly pravidla Evropské unie, řekl europoslancům ve středu Reynders. Chystané zrušení elitní složky slovenské prokuratury a další úpravy fungování justičních orgánů jsou podle něj znepokojující a unijní exekutiva tyto záměry analyzuje.

profimedia-0829173776 Didier Reynders | zdroj: Profimedia

Evropští poslanci svolali na plenární schůzi ve Štrasburku debatu kvůli obavám, že plán schválený Ficovou vládou může oslabit právní stát v zemi a porušit ustanovení unijního práva. Kabinet v Bratislavě chce ve zrychleném řízení prosadit kromě zrušení speciálního útvaru prokuratury například snížení trestů za korupci.

„Chtěl bych vás ujistit, že komise nebude váhat podniknout jakýkoli krok, který bude nutný pro zajištění respektu k právu EU, včetně řádné finanční správy rozpočtu EU,“ řekl zákonodárcům Reynders. Zmíněný princip ochrany unijního rozpočtu umožňuje komisi zmrazit evropské fondy určené pro zemi, která dostatečně nezajistí jejich řádné využití. To v současnosti pociťuje Maďarsko.

Komise 5. prosince zaslala do Bratislavy dopis s výzvou, aby Ficova vláda nepřijímala zmíněné úpravy ve zrychleném řízení a přinejmenším umožnila řádnou diskusi. Podle Reynderse dostal Brusel 8. prosince odpověď, v níž slovenské orgány vysvětlují, proč chtějí v urychleném přijetí pokračovat. Úprava má být podle komisaře schválena 15. ledna.

Zdroje: