Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Fico podle Šmyhala přislíbil, že Slovensko podpoří integraci Ukrajiny do EU

Aktualizováno: Fico podle Šmyhala přislíbil, že Slovensko podpoří integraci Ukrajiny do EU
Robert Fico a Denys Šmyhal | zdroj: Profimedia

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal získal od svého slovenského kolegy Roberta Fica při dnešním setkání na Ukrajině příslib, že Slovensko podpoří integraci Ukrajiny do Evropské unie a pomoc Kyjevu ve výši 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) z unijního rozpočtu. Šmyhal to po jednáních v ukrajinském Užhorodu napsal na komunikační platformě Telegram. Fico po schůzce potvrdil, že podpořil evropskou perspektivu Ukrajiny, současně ale poukázal na rozdílné názory mezi Bratislavou a Kyjevem na válku na Ukrajině, na vliv Spojených států na Kyjev či na členství Ukrajiny v NATO.

„Premiér Fico mě ujistil, že plně podporuje snahy Ukrajiny ohledně eurointegrace,“ uvedl předseda vlády země, která se už skoro dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Napsal také, že šéf slovenského kabinetu potvrdil, že Slovensko nebude bránit soukromým slovenským firmám, aby na Ukrajinu dodávaly armádní techniku a další vybavení. Společné prohlášení, které dnes podepsali premiéři, pak podle Šmyhala mimo jiné potvrzuje důležitost slovenské pomoci při odminování ukrajinského území.

Ukrajinský premiér také prohlásil, že navzdory řadě názorových neshod hodlají oba státy usilovat o „nový pragmatismus“, který bude přínosem pro obě země. Prohlášení podle Šmyhala předpokládá rozvoj slovensko-ukrajinských vztahů na základě vzájemné důvěry a úcty.

Slovenské médiá sú dokonalé v oddeľovaní zrna od pliev a potom už len v zverejňovaní pliev. Preto mi dovoľte tento pohľad na dnešné rokovanie s ukrajinským premiérom blízko Užhorodu.

Zveřejnil(a) Robert Fico dne Středa 24. ledna 2024

Fico, jehož vláda po nástupu do úřadu loni v říjnu zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze slovenských státních zásob, po setkání se Šmyhalem upozornil na rozdílné postoje Bratislavy a Kyjeva k některým tématům. Současně ale ohlásil humanitární pomoc Ukrajině v podobě 20 tun materiálu a sanitek, jakož i společné projekty obou zemí.

„Zopakoval jsem panu předsedovi vlády, že nevěřím ve vojenské řešení tohoto konfliktu a jako Slovanovi mi vadí, že dochází k vzájemnému zabíjení Slovanů možná ve jménu nějakých geopolitických zájmů,“ řekl Fico o válce na Ukrajině.

Slovenský premiér se opětovně postavil proti členství Ukrajiny v NATO. Tato východoevropská země by podle něj měla být svobodná a nezávislá, aby jako případný členský stát NATO nevyvolávala „důvody k rozšíření konfliktu do světových rozměrů“.

Fico také zopakoval, že podle něj vliv Spojených států především na politický život na Ukrajině je poměrně velký. Dřívější Ficovy výroky, že Ukrajina je „pod totální kontrolou a vlivem Spojených států“, dnes v reakci odmítla ambasáda Spojených států na Slovensku, která je označila za nehodné spojence NATO.

Spojené štáty vítajú stretnutie premiéra Roberta Fica s premiérom Denysom Šmyhaľom a oceňujú neustálu podporu...

Zveřejnil(a) U.S. Embassy Slovakia dne Středa 24. ledna 2024

Slovenský ministerský předseda uvedl, že se Šmyhalem hovořil také o železničním propojení Kyjeva a východoslovenských Košic, o elektrickém propojení obou zemí a o modernizaci společného silničního hraničního přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod.

Podle Fica pravděpodobně bude pokračovat tranzit ruského plynu přes Ukrajinu, byť podle dřívějších informací příslušná smlouva mezi ukrajinskou firmou Naftogaz a ruským Gazpromem vyprší na konci letošního roku. V minulosti bylo Slovensko závislé na dodávkách zemního plynu z Ruska, podobně jako jiné evropské země ale po ruské invazi na Ukrajinu podepsalo kontrakty s dalšími dodavateli plynu.

Fico krátce před svou dnešní návštěvou na Ukrajině učinil v médiích na adresu Kyjeva několik ostrých výpadů. Prohlásil mimo jiné, že Ukrajina je zkorumpovaná a není suverénním státem, vystoupil proti jejímu přijetí do Severoatlantické aliance a zpochybnil, že se zemi podaří získat zpět území okupovaná ruskými silami. Vpředvečer své dnešní návštěvy pak popřel, že by se ukrajinské metropole přímo dotýkala válka. Kyjev přitom opakovaně čelí ruským vzdušným útokům.

Fico v Berlíně řekl, že válka na Ukrajině nemá vojenské řešení

Německo a Slovensko mezi sebou nemají žádná otevřená témata. Dnes to při setkání se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně prohlásil slovenský premiér Robert Fico s tím, že odlišný názor na válku na Ukrajině nezatěžuje německo-slovenské vztahy. Fico rovněž řekl, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské řešení. Scholz o válce řekl, že její konec není v dohledu, ale že ruský prezident Vladimir Putin může boje kdykoli zastavit. Pokud by se ale přestala Ukrajina bránit, zanikla by, dodal kancléř.

Fico na tiskové konferenci se Scholzem poznamenal, že jeho dnešní návštěva Ukrajiny ukázala, že Bratislava a Kyjev mají na konflikt diametrálně odlišný názor. „Říkám absolutně otevřeně, že máme zcela jiný názor. Nevěříme ve vojenské řešení,“ zdůraznil slovenský premiér. Dodal, že se dnes ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala opakovaně ptal na ukrajinské plány. „Odpovědí mi byla jen válka a válka,“ řekl.

„Musíme si přiznat, že jednoduché řešení není v dohledu. Ruský prezident ale může tuto válku kdykoli ukončit. Ale když se přestanou bránit Ukrajinci, bude to konec Ukrajiny,“ řekl kancléř. Ten dnes telefonicky jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterému slíbil další německou podporu, dokud to bude nutné.

Fico také řekl, že Slovensko podporuje evropskou budoucnost Ukrajiny, zdůraznil ale, že země musí před vstupem do EU splnit veškerá kritéria. Bratislava podle slovenského premiéra rovněž podpoří pomoc Kyjevu ve výši 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) z unijního rozpočtu. „Přejeme si, aby Ukrajina byla nezávislou, demokratickou a prosperující zemí,“ řekl Fico.

Zdroje: