Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Odchod Cimického z Bohnic souvisel s obtěžováním, řekl u soudu bývalý ředitel léčebny

Aktualizováno: Odchod Cimického z Bohnic souvisel s obtěžováním, řekl u soudu bývalý ředitel léčebny
Jan Cimický | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Odchod psychiatra Jana Cimického z Psychiatrické nemocnice Bohnice souvisel s obtěžováním pacientek, řekl dnes u Obvodního soudu pro Prahu 8 bývalý ředitel léčebny Zdeněk Bašný. Zmínil dva podněty, ve kterých se lidé dotazovali na to, zda jsou Cimického praktiky v pořádku. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel Cimický se z dnešního jednání omluvil, před dvěma týdny při zahájení hlavního líčení obžalobu popřel. Uvedl, že jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta. Soud dnes vyslechl také další svědky a znalce, hlavní líčení bude pokračovat v únoru.

„My jsme se na základě dvou dotazů kvůli aktivitám, které mají s tímto souvislost, rozešli v pracovněprávním vztahu, pan doktor Cimický odešel z léčebny,“ řekl dnes soudu Bašný. Šlo podle něj o dva podněty, kdy se lidé dotazovali, zda aktivity, které Cimický provádí, jsou v souladu s běžnými postupy. „Ani jedna ze stran to nechtěla řešit oficiálně, šlo o dotazy, zda to je, či není v pořádku,“ řekl Bašný. Popisované aktivity podle Bašného byly v rozporu s lékařskými postupy. „Popisovali nějaké osahávání, přesně si to nevybavuji,“ uvedl Bašný.

Po prvním z dotazů Bašný podle svých slov s Cimickým hovořil, lékař ale popřel, že by se takové aktivity odehrály. „Když se to stalo podruhé, tak jsem řekl, že to nepovažuji v této oblasti za vhodné, a dohodli jsme se na skončení pracovního poměru,“ dodal bývalý ředitel.

Soud vyslechl také sexuoložku Hanu Fifkovou, ke které část žen po obtěžování či napadení Cimickým docházela. Ženy podle ní popisovaly různé typy napadení, od francouzských polibků, přes osahávání na intimních partiích až po nucení k manuální stimulaci lékařova penisu. Napadené podle ní věc hlásit nechtěly, a to buď kvůli pocitu viny, že se nedokázaly ubránit, nebo proto, že Cimický byl významným lékařem a obávaly se, že jim nikdo nebude věřit. „U každého sexuálního násilí, které se děje ve vztahu mocný - bezmocný, například ve vztahu lékaře a pacienta, je možnost obrany neuvěřitelným způsobem omezená,“ řekla sexuoložka.

Ženy podle ní navíc nevěděly, co si k nim lékař může dovolit. O tom, že Cimický zneužívá pacientky, se podle lékařky v bohnické nemocnici, kde pracovala v 90. letech, vědělo. „První, kdo to vyřešil, byl pan ředitel Bašný,“ řekla Fifková. Podobných napadení se podle ní dopouštěli i jiní lékaři, jejich jména ale nezmínila.

I další z ošetřujících lékařek jedné z napadených žen, psychiatrička Hana Papežová, potvrdila, jak k ní žena docházela s problémy, které zahrnovaly i předchozí napadení Cimickým. Žena podle ní nejprve odmítala věc nahlásit policii, ať už ze studu, či strachu ze stigmatizace. K nahlášení se odhodlala až ve chvíli, kdy se veřejně přihlásily i jiné ženy. Vypovídal i emeritní primář interního oddělení bohnické léčebny Jan Hajíček, který uvedl, že o nevhodném chování Cimického v dané době neslyšel. Na část jeho výslechu soudce Petr Novák vyloučil veřejnost.

Odpoledne soud vyslechl znalce, který vypracoval na Cimického psychiatrický posudek. Podle toho Cimický netrpí žádnou závažnou duševní poruchou, má ale rysy narcistní poruchy osobnosti. Takový člověk podle znalce prosazuje své cíle na úkor ostatních, hůře se vciťuje do dalších lidí, má také nízkou míru empatie. K případné motivaci Cimického se znalec nevyjádřil, jde podle něj o otázku pro psychologa.

Vypovídala také bývalá redaktorka časopisu Spy, která o chování Cimického k pacientkám napsala článek v roce 1998. Mluvila se ženami, které se jí s obtěžováním svěřily. Řekla, že kvůli článku jí dva muži vyhrožovali, ať „nechá pana doktora na pokoji“. Soud vyslechl i bývalého novináře z TV Nova, který chtěl o Cimickém v minulosti natočit reportáž. I on mluvil s několika ženami, které mu řekly, že je Cimický obtěžoval. Do ordinace proto poslal figurantky se skrytou kamerou, jedné z nich Cimický kladl sexuální otázky nebo jí aplikoval akupunkturní jehly do blízkosti intimních míst. Cimický se ale podle něj o reportáži dozvěděl a figurantce řekl, ať si najde jiného doktora. Jednu z nahrávek předal svědek podle svých slov policii jako důkaz, co se stalo se zbylými nahrávkami, neví. Také jeho část výpovědi se uskutečnila za zavřenými dveřmi.

Obžaloba se týká 39 skutků, kterých se Cimický podle státní zástupkyně dopustil mezi lety 1979 a 2019. Podle obžaloby šlo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996 po odchodu z Bohnic. Cimický dívky osahával, líbal, s některými prováděl i jiné sexuální praktiky. Mezi poškozenými jsou také studentky, části dívek nebylo v dané době ani 18 let.

Žalobkyně Cimického viní z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, různá právní kvalifikace souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Požaduje pro něj tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Zdroje: