Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Predátor Putin se nespokojí se zamrzlým konfliktem, řekl Zelenskyj a vyzval k vyšší pomoci Ukrajině

Aktualizováno: Predátor Putin se nespokojí se zamrzlým konfliktem, řekl Zelenskyj a vyzval k vyšší pomoci Ukrajině
Volodymyr Zelenskyj na Světovém ekonomickém fóru v Davosu | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin je predátor, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem, řekla dnes hlava ukrajinského státu Volodymyr Zelenskyj na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu ve Švýcarsku. Západ ukrajinský prezident vyzval k vyšší pomoci Ukrajině a k tomu, aby jí pomohl získat vzdušnou převahu nad Ruskem.

Západ by měl podle ukrajinského prezidenta projevit jednotu a nedopustit, aby Rusko na Ukrajině zvítězilo. Kvůli obavám západních zemí z eskalace podle něj Ukrajina ve své obraně proti Rusku ztratila drahocenný čas. Zelenskyj také řekl, že jakékoliv zmírnění tlaku na Rusko prodlouží válku na Ukrajině o roky.

„Po roce 2014 byly učiněny pokusy o zmrazení války v Donbasu. Byli zde velmi vlivní garanti, německá kancléřka, francouzský prezident. Ale Putin je predátor, který se nespokojí s mraženými produkty,“ řekl Zelenskyj v projevu na WEF. Putina označil za samotné „ztělesnění války“.

Zelenskyj také prohlásil, že Ukrajina již získala převahu nad ruskou flotilou v Černém moři, což jí umožnilo začít opět vyvážet své produkty. Nyní by potřebovala s pomocí Západu získat také vzdušnou převahu nad Ruskem.

„Naši partneři vědí, co potřebujeme a v jakém množství,“ pokračoval s tím, že Ukrajina dokázala, že „umí zasáhnout ruská vojenská letadla, která dosud nikdo nesestřelil“. Narážel na pondělní prohlášení Kyjeva, že zničil dva ruské velitelské letouny nad Azovským mořem.

Ukrajinský prezident dlouhodobě odmítá tvrzení, že válka na Ukrajině přechází do statické fáze, ačkoliv se frontové linie v posledních měsících téměř neposouvají. K překonání ruské obrany okupovaných území ale Ukrajina podle něj potřebuje západní vojenské technologie.

Zelenskyj v Davosu dále uvedl, že dostal „pozitivní signály“ ohledně toho, že se podaří odblokovat finanční podporu Ukrajiny ze strany od Evropské unie, a vyjádřil naději, že také Spojené státy během několika týdnů schválí další pomoc napadené zemi.

Vyzval také k uvalení sankcí na ruský jaderný průmysl a k předání v Evropě zmrazených ruských aktiv Ukrajině. Mezinárodní partnery vybídl, aby posílili ukrajinské hospodářství tolik potřebnými investicemi - výměnou za to, že Kyjev posílí jejich bezpečnost. „Potřebujeme normální investice od předvídatelných a transparentních společností. Posilte naši ekonomiku, my posílíme vaši bezpečnost,“ dodal.

Zelenskyj byl hlavním řečníkem dnešního dne ekonomického fóra v Davosu, kterého se účastní poprvé od začátku ruské plnohodnotné invaze v únoru 2022 osobně. Přítomní v sále jej za projev odměnili dlouhým potleskem vestoje.

Ukrajinská státnost může dostat nenapravitelnou ránu, prohlásil Putin

Ukrajinská státnost může dostat nenapravitelnou ránu a zodpovědnost za to ponesou kyjevské úřady, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin na setkání s šéfy samospráv ruských regionů. Rusko napadlo Ukrajinu 24. února 2022 na příkaz šéfa Kremlu a jeho prohlášení jsou podle agentury Reuters v posledních měsících sebevědomější a agresivnější. Putin dnes dále prohlásil, že Rusko není možné porazit.

„Nejenže jejich (ukrajinská) protiofenzíva selhala, ale iniciativa je zcela v rukou ruských ozbrojených sil. Pokud to tak bude pokračovat, může být ukrajinské státnosti zasazena nenapravitelná, velmi vážná rána,“ prohlásil Putin s odkazem na loňskou ukrajinskou protiofenzívu, která se podle světových médií od počátku potýkala s neúspěchy a nenavázala tak na předchozí ukrajinské osvobození řady Ruskem okupovaných regionů.

Putin dnes znovu vinil ukrajinskou armádu z útoků na ruské civilisty a tvrdil, že ruská armáda útočí na vojenské cíle. Z Ukrajiny přitom přichází řada svědectví o ruských útocích na civilisty, OSN v pondělí uvedla, že počet zabitých nebo zraněných civilistů na Ukrajině v prosinci prudce vzrostl. „Je to (snaha) ukázat svému národu a sponzorům, které dávají peníze na zbraně a munici, že jsou schopni reagovat na akce Ruska,“ tvrdil šéf Kremlu o útocích na ruském území, ze kterých Moskva viní Kyjev.

O den dříve Švýcarsko oznámilo, že uspořádá mírovou konferenci o Ukrajině, přičemž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyloučil možnost, že by se jednání účastnilo také Rusko. Šéf Kremlu odmítl ukrajinské „mírové vzorce“, o kterých se diskutuje na Západě a Ukrajině, a označil je za pokračování dekretu Zelenského o zákazu jednání s Ruskem. „Nechtějí (jednat), nemusí,“ uvedl dnes Putin.

Řekl dále, že řeči o vyjednávání jsou pokusem přimět Rusko, aby se vzdalo „úspěchů“, kterých dosáhlo za poslední rok a půl. „Ale to je nemožné. Každý chápe, že to není možné,“ uvedl Putin. Zelenským předložený mírový plán požaduje mimo jiné obnovení územní celistvosti Ukrajiny, zastavení bojů a stažení ruských vojsk z jeho země. Moskva tvrdí, že jakákoliv jednání musí zohlednit „novou realitu“. Rusko okupuje přibližně 18 procent ukrajinského území.

Zdroje: