Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: DPH klesá, ceny zůstávají. Ani malé pivo nezlevní

Komentář: DPH klesá, ceny zůstávají. Ani malé pivo nezlevní
Andrej Babiš a malé točené pivo | zdroj: Profimedia

Když se zvyšují daně (z přidané hodnoty), rostou ceny. Pokud ale daně klesají, ceny se nemění. Tento ekonomický úkaz, typický pro českou kotlinu, se potvrdí v nejbližších měsících.

Jízdenky na autobus a vlak, točené pivo, stravování, vodné a stočné, prodej květin, oprava bot a oděvů. To jsou příklady služeb, u kterých se počátkem února sníží sazba daně z přidané hodnoty (DPH).

Nižší ceny však nečekejte. Zaznamenáte je pouze ve výjimečných případech. A neměli byste být paf z toho, když u služeb přeřazených do nižšího daňového pásma dokonce narazíte na vyšší cenu.

Falešné heslo

Nepochybně si vzpomenete na jeden z volebních taháků Andreje Babiše, který se stal i propagací elektronické evidence tržeb (EET). Heslo EET = levnější pivo, se kterým před dvěma roky křepčil ve sněmovně, však neplatí.

Pivo od té doby podražilo. Zvýšily se ceny sladu i chmele.

Zákon teď přeřadí pivo z jednadvacetiprocentní sazby DPH do sazby desetiprocentní, což je sešup o jedenáct procentních bodů. Na ceně se to (až na čestné výjimky) však neprojeví. Nižší ceny zlatavého moku se štamgasti v hospodách nedočkají.

Pomohou si jen majitelé restaurací, kteří si zvýší marži. Vyšší zisk pak mohou využít třeba na to, aby zvýšili mzdu zaměstnancům.

Původním smyslem nižší DPH pro točené pivo bylo ulevit majitelům venkovských hospůdek a výčepů, odškodnit je za náklady způsobené EET. Jenže ani v tom nezafunguje stoprocentně.

Někteří majitelé těchto podniků mají nízký obrat a nejsou plátci DPH, takže je nynější daňová úleva mine. Jim i majitelům malých pivovarů by pomohlo, kdyby se spotřební daň z piva vrátila na hodnotu, na které byla před krizí. A to by také pivo skutečně zlevnit mohlo.

Takový postup ale vláda odmítla.

EET jako alibi

Nečekejte ani to, že od února zaplatíte míň za jídlo v restauraci, byť se jeho daňová sazba sníží z 15 na 10 procent. Obdobně své ceny nesnižovaly restaurace ani poté, co v prosinci 2016 se startem EET klesla DPH u stravovacích služeb z 21 na 15 procent.

Průzkum Hospodářské komory tehdy zjistil, že čtvrtina z restaurací využila EET ke zdražení.

Ani dopravci se tentokrát nechystají zlevnit, byť sazba DPH na jízdné ve vlacích a autobusech (i lanovkách a přívozech) klesne od února z 15 na 10 procent.

To víte, vážení cestující, ceny benzínu a nafty klesly, ale nám zato stouply mzdové náklady…

Nižší DPH, kterou prosazovali Starostové a nezávislí, podpoří právě dopravce. Ne však pasažéry. Těm by k nižším cenám mohla pomoci v případě, kdyby vláda předtím nezavedla velkorysou tříčtvrtinovou slevu na jízdné pro děti, studenty a seniory. Tím poptávku po veřejné dopravě zvýšila a otupila tlak na nižší ceny.

Daňoví kutilové

Z nedávné minulosti máme také příklad, jak se obchodníci chovají, když je DPH zvýšena.

profimedia-0197995089pivní lázně S nižší DPH na točené pivo se ceny v pivních lázních nesníží | zdroj: Profimedia

Od počátku roku 2013 začala platit o procento vyšší základní sazba DPH (21 procent). Předpovědi vládních optimistů, že obchodníci vyšší DPH vstřebají do svých marží a do konečných cen se téměř nepromítne, se ukázaly jako liché.

Někteří obchodníci tehdy zdražili ještě před platností nové sazby. Další až na výjimky už během ledna.

Z toho je patrné, že se zvýšenou daní z přidané hodnoty stoupají ceny služeb a zboží. Sníženou daní zůstávají ceny nedotčeny.

Pro spotřebitele by proto bylo nejvýhodnější DPH stabilizovat na co nejnižší úrovni a nechat ji být. Jenže v Česku, kde daňové kutilství patří k oblíbeným disciplínám politiků, o tom můžeme jen snít.

Zdroje:
Vlastní