Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Ukrajinci budou dál bránit Bachmut, rozhodlo velení armády

Ukrajinci budou dál bránit Bachmut, rozhodlo velení armády
Ukrajinští vojáci v Bachmutu | zdroj: Profimedia

Ukrajinské velení se rozhodlo dál bránit Bachmut, který se Rusové už měsíce pokoušejí dobýt. Píší to média o poradě, kterou svolal prezident Volodymyr Zelenskyj jako vrchní velitel ozbrojených sil.

„Bylo přijato rozhodnutí o dalším udržení a obraně města Bachmut,“ píše se v komuniké prezidentské kanceláře. Ta zdůraznila, že šlo o společný postoj k obraně východoukrajinského města.

Kromě aktuální situace na frontě byla na pořadu jednání i analýza zajištění dodávek zbraní a munice a množství pomoci poskytované partnery a spojenci a její další distribuce.

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj v pondělí uvedl, že situace v Bachmutu je nadále složitá, ukrajinští obránci však odrážejí všechny útoky Rusů.

„Útočné jednotky (žoldnéřů) Wagnerovy skupiny postupují z několika směrů, snaží se prolomit naši obranu a postoupit do centrální části města,“ citovala Syrského ukrajinská mediální platforma Military Media Center. „Všechny pokusy nepřítele o dobytí města odráží dělostřelectvo, tanky a další palebné prostředky. Obrana pevnosti pokračuje!“ dodal.

Bachmut je v současné době jedním z ohnisek války na Ukrajině a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který Moskva rozpoutala před více než rokem. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách. Ruské jednotky v uplynulých týdnech postoupily severně i jižně od města a hrozí, že v něm obklíčí ukrajinské obránce. Ukrajina nyní kontroluje západní část města, zatímco východní je již v držení ruských sil.

Kancelář ukrajinského prezidenta Zelenského minulý týden oznámila, že Syrskyj i náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj souhlasili, aby obrana Bachmutu pokračovala. Syrskyj v uplynulých dnech obléhané město opakovaně navštívil, aby se na místě přesvědčil o situaci.

Také šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v neděli uvedl, že boje v Bachmutu jsou čím dál tvrdší, jak se Rusové blíží centru města, zatímco „Ukrajinci vrhají do boje nekonečné zálohy“.

Zdroje: