Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Češi si užívali nejteplejší den roku

Češi si užívali nejteplejší den roku
Jarní idyla u Vltavy v Praze. | zdroj: Profimedia

Sobota 20. května byla zatím nejteplejším dnem letošního roku. Teploty na dvacítce stanic překonaly hranici letního dne, tedy 25 stupňů Celsia.

Nejtepleji bylo v Tuhani na Mělnicku, kde meteorologové naměřili 27,1 stupně Celsia, sdělila agentuře ČTK pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Letní teploty si v sobotu lidé užili také ve Štítné nad Vláří na Zlínsku, kde teplota vystoupala na 26,2 stupně Celsia. Následovaly například stanice Vaňov v Ústí nad Labem a Doksany na Litoměřicku se shodnou teplotou 26,1 stupně.

Poprvé letos ČHMÚ zaznamenal letní den v pátek 5. května, tehdy to bylo ale na jediné stanici v zemi, a to v Plzni-Bolevci, kde bylo 25,2 stupně.

Podle předpovědi vydrží v Česku letní počasí i na začátku příštího týdne.

Zatímco loni meteorologové zaznamenali první letní den rovněž v první půlce května, v předchozích letech to bylo dříve. V roce 2021 naměřili poprvé přes 25 stupňů Celsia už 31. března a předešlé dva roky na konci dubna.

V dalších dnech se bude v Česku ještě oteplovat. V neděli očekávají meteorologové nejvyšší denní teploty mezi 22 až 26 stupni Celsia a v pondělí až 27 stupňů Celsia. Místy se mohou objevit přeháňky nebo bouřky.

Zdroje: