Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bachmut je jen v našich srdcích, pravil Zelenskyj

Bachmut je jen v našich srdcích, pravil Zelenskyj
Prezidenti Zelenskyj a Biden v Hirošimě. | zdroj: Profimedia

(Aktualizováno 21.5. 15:00)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli nepřímo přiznal, že město Bachmut Ukrajinci ztratili.

„Bachmut je jen v našich srdcích,“ řekl jen několik hodin poté, co ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se města na východě Ukrajiny zmocnily jednotky Wagnerovy soukromé armády s podporou vojáků ruské armády.

Zelenskyj před jednáním s americkým prezidentem Joem Bidenem v Hirošimě podle agentury AP reagoval na otázku novináře, zda byl Bachmut dobyt. „Pane prezidente, je Bachmut stále v ukrajinských rukou? Rusové oznámili, že Bachmut dobyli.“

„Myslím, že není… Musíte pochopit, že tam už nic není, (Rusové) všechno zničili,“ oznámil v projevu po boku amerického prezidenta Joea Bidena na summitu skupiny G7 v japonské Hirošimě.

Zelenskyj přirovnal Bachmut k tomu, jak vypadala japonská Hirošima poté, co na ni koncem druhé světové války Spojené státy svrhly jadernou bombu. Snímky zničené Hirošimy mi rozhodně připomínají Bachmut a další podobná města. Nic živého tam nezůstalo, všechny domy byly zničeny,“ řekl prezident.

Zelenského mluvčí Serhij Nikiforov později sdělil, že odpověď byla „špatně pochopena“. Ukrajinští vojáci v Bachmutu podle něj stále bojují. Zelenskyj podle mluvčího svou odpovědí mířil k ruským výrokům o dobytí města, ne k původní otázce.

Sám Zelenskyj později novinářům na G7 sdělil, že ukrajinské jednotky v Bachmutu stále „plní důležité úkoly“.

Ruské ministerstvo obrany ale v neděli oznámilo, že Bachmut je zcela v ruských rukou: „Bylo dokončeno osvobození Artěmovsku,“ píše v jeho prohlášení, které zmiňuje sovětský název města Artěmovsk.

Podle analytiků je však nepravděpodobné, že by ruské vítězství v Bachmutu zvrátilo průběh války. „Dobytí poslední zbývající půdy v Bachmutu není takticky ani operačně významné,“ napsal v sobotu pozdě večer washingtonský think tank Institut pro studium války (ISW).

„Převzetí města neposkytuje ruským silám operačně významný terén k dalšímu vedení útočných operací ani k obraně proti případným ukrajinským protiútokům,“ upozorňuje ISW.

Ukrajinci dostanou stíhačky F-16

Zelenského komentář následoval poté, co Biden oznámil další pomoc Ukrajině ve výši 375 milionů dolarů, která zahrnuje více munici, dělostřelectvo a bojová vozidla.

Ještě důležitější, než oznámená dodávka zbraní je však pro Ukrajinu rozhodnutí americké vlády neblokovat dodávky stíhaček F-16, které Ukrajina dlouhodobě od západních zemí požaduje, píše se na webu stanice CNN.

Biden toto stanovisko podle Bílého domu oznámil už v pátek na začátku summitu. Američané se už podílejí na výcviku ukrajinských pilotů.

„Děláme vše, co můžeme, abychom posílili schopnost Ukrajiny bránit se ruské invazi,“ prohlásil americký prezident

Žádná země zatím neoznámila, že své stíhačky F-16 Ukrajině předá. Rozhodnutí americké vlády je však pokládáno za zásadní zlom, protože Ukrajinci stíhačky nemohou používat bez souhlasu Američanů.

Zdroje: